Umro bivši gradonačelnik Washingtona: Volio je žene, alkohol i droge, a birači njega

Foto: rollingout.com

BIVŠI kontroverzni gradonačelnik glavnog američkog grada Marion Barry, koji je odsjedio u zatvoru zbog uživanja droge prije nego što je ponovno izabran na gradonačelničku dužnost, umro je u nedjelju u dobi od 78 godina, prenose američki mediji. Barry je karijeru počeo kao aktivist u pokretu za prava crnaca i tijekom gradonačelničkog mandata u Washingtonu otvorio prostor za značajnije zapošljavanje američkih crnaca koji čine većinu stanovnika američkog glavnog grada.

Opijanje, droge i žene

Dok je za mnoge stanovnike Washingtona bio nitkov, za siromašnije građane ostao je heroj i crnačka politička zvijezda čak i u vrijeme kad je stranice novina punila njegova borba s ovisnošću.
Barry je bio gradonačelnik u četiri mandata. Prvi puta je izabran 1979. i tu je dužnost obavljao do 1991. kada je završio u zatvoru na šest mjeseci. Na izborima 1995. ponovno je osvojio gradonačelnički mandat.

Njegov treći mandat pratile su vijesti o opijanju, uživanju u drogama i osvajanju žena i bio je predmet ismijavanja stand-up komičara i meta medija.

Nekoliko njegovih najbližih suradnika u gradskoj upravi osuđeno je zbog korupcije a na takve kritike na svoj račun Barry je odgovarao nijekanjem i tvrdnjama da je meta rasistički nastrojenih medija.

Privukla ga moć

Kasnije je u biografiji ipak priznao da ga je tada "vodila mješavina moći, privlačnosti, alkohola, droga i seksa". Put prema zatvoru započeo je kada je kao oženjeni gradonačelnik završio u hotelskoj sobi u siječnju 1990. s bivšom djevojkom Rasheedom Moore. Na snimkama skrivenom kamerom vidi se kako ju nagovara na snošaj i uživa u drogi. Ubrzo nakon toga FBI ga je uhitio.


Moore je na suđenju svjedočila kako je s njim uživala u drogama više od stotinu puta.

Barryijeva obrana tvrdila je da se radilo o stupici i porota ga je na kraju osudila samo za posjedovanje droge a za 12 drugih točaka optužnice nisu postigli jedinstveno stajalište.

Pridonio tamnoj atsmosferi

U presudi sudac je napisao da je Barry "pružio pomoć, podršku i ohrabrenje uživanju droga" i pridonio tamnoj atmosferi koju su droge stvorile u gradu.

Nakon izlaska iz zatvora izbore za gradskog vijećnika 1992. osvojio je sloganom: "Možda nisam savršen ali sam savršen za Washington".

Tri godine kasnije na izborima za gradonačelnika osvojio je 56 posto glasova, uglavnom crnih stanovnika.

Pročitajte više