Unatoč zabrani Parade ponosa u Beogradu, sinoć održan Pride!

Screenshot: Youtube

U CENTRU Beograda sinoć je ipak održan Pride, odnosno prosvjedna šetnja Pride i to unatoč zabrani. Sve je proteklo mirno i bez incidenata, a sudjelovalo je oko 200 prosvjednika.  Podsjetimo kako je jučer Biro za koordinaciju službi sigurnosti donio odluku da se povorka Povorka ponosa zabrani.  Tako je jučer kasno popodne objavljeno kako se zbog sigurnosti građana ne može održati beogradski Pride.  Bilo je predviđeno da Povorku ponosa osigurava 6500 policajaca, od čega 2700 u glavni grad Srbije stiže iz ostalih gradova. To je čak 1500 policajaca više nego što je osiguravalo Pride 2010. godine. 

 
I prije nego što je donesena odluka o zabrani policija je izašla na ulice Beograda. Prosvjedna šetna Pride počela je sinoć u 23 sata, ispred zgrade Vlade Srbije, a završila je pola sata kasnije ispred Skupštine. Prosvjednici su nosili transparent "Ovo je Prajd!", a nosili su i veliku zastavu duginih boja. Jake policijske snage osiguravale su prosvjednu šetnju, no nije bilo nikakvih incidenata.
 
"Večerašnji događaje je potpuno spontan. Nije postojao nikakav plan", rekao je srpskim novinarima član izvršnog odbora Parade ponosa Goran Miletić dodajući da su duboko razočarani zabranom održavanja Pridea u subotu. 
 
Premijer Srbije Ivica Dačić sinoć je na državnoj televiziji naglasio kako ne postoji ni jedan drugi razlog osim sigurnosnog što  je za danas najavljeni Pride zabranjen. 
 
"Treba u budućnosti napraviti ozbiljnu političku akciju kako bi se Parade ponosa održavale u Srbiji bez ikakvih problema", rekao je Dačić dodajući da je spreman na niz negativnih reakcija iz inozemstva zbog odluke o zabrani Pridea.  
 
"Već treću godinu za redom Srbija je propustila priliku da poštuje temeljena ljudska prava", rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, a svoje razočaranje javno je izrazilo i američko veleposlanstvo koje snažno osudilo prijetnje nasiljem za sudionike Pridea.  
 
"Sprečavanje Parade prvi je korak u obrani obiteljskih vrijednosti, a sljedeći je trajna zabrana peder-balova kroz zakon o zabrani propagande homoseksualizma, po ugledu na Rusiju", stoji u priopćenju ekstremno desne udruge Dveri. 
 

Pročitajte više