Uoči posjeta kraljice Margarete: Danski ulagači pozivaju Vladu na promjenu zakona o industrijskoj konoplji

Foto: cocrocard.hr

UOČI sutrašnjeg posjeta danske kraljice Margarete II i poslovnog izaslanstva hrvatskim institucijama i gradovima, skupina danskih ulagača još jednom je pozvala Vladu da izmijeni zakon koji ograničava potpunu upotrebu industrijske konoplje.

"Iznimno ponosni na odlične veze između Danske i Hrvatske, koje su posebice ojačale pristupanjem Hrvatske u Europsku Uniju, pozdravljamo sutrašnji posjet danske kraljice Margarete II te poslovnog izaslanstva hrvatskim institucijama i gradovima. Ponosni smo što naša kraljica dolazi još više produbiti odnose dviju država koje su uvijek gajile međusobno visoko uvažavanje, a sada pod okriljem Europske Unije, traže zajednički prostor i poslovne suradnje.“ priopćili su danski investitori predvođeni Janom Lun Larsenom.

Hrvatska je do 1990. bila u svjetskom vrhu po proizvodnji industrijske konoplje

Hrvatska je do Domovinskog rata, odmah iz bivšeg Sovjetskog Saveza bila druga zemlja u svijetu po proizvodnji i preradi industrijske konoplje. Upravo je ta tradicija i privukla danske ulagače koji su nakon pokretanja probne proizvodnje u požeškom kraju, spremni na ozbiljna daljnja ulaganja, ako dođe do promjene zakona.

"Izražavamo ovim putem naše žaljenje, kao vrlo ozbiljni i financijski stabilni ulagači u hrvatsku poljoprivredu, točnije industrijsku konoplju, što hrvatska Vlada i resorna ministarstva i nadalje ne dopuštaju iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, nego nakon njenog zrenja samo tek njezinog ploda, dok se ostatak biljke mora uništiti, što moramo i mi napraviti ovih dana na našem oglednom polju od 20 hektara u okolici Požege", navode danski ulagači.

Promijenite nerazuman zakon

Uništavanjem biljke, poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita isključivo kroz prodaju ploda, dok najvredniji dio – stabljiku i listove mora, zbog strogog hrvatskog zakona, uništiti.

Pod ovom strogom zakonskom stegom najvredniji dio industrijske konoplje danas u Hrvatskoj biva uništen, dok svjetsko tržište vapi za sirovinom te vrste.

Od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima širok raspon primjene u svjetskoj industriji.

"Pozivamo Vladu i nadležne institucije da nam pokažu partnerstvo na koje su bile spremne i u obavljenim razgovorima, te dopuste da već u proljeće 2015. započne sjetva industrijske konoplje na najmanje kooperantski ugovorenih 5000 hektara po izmijenjenom i s EU praskom usuglašenog i hrvatskog zakona, kojim se ne ograničava proizvodnja i iskorištavanje industrijske konoplje kao što je sada zakonodavna i agrarna praksa u Hrvatskoj", apeliraju danski investitori.
 

Pročitajte više