Upozorenje vozačima: Zimski uvjeti na cestama, pripremite opremu i usporite!

Foto: FAH

AUTOCESTE A1 i A6 Rijeka-Zagreb te državna cesta DC1 otvorene su za sve skupine vozila, a na autocesti A1 između čvora Gospić i tunela Sveti Rok povremeno pada tuča, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, uključujući dionicu stare ceste kroz Gorski kotar DC3 između Zdihova i Kikovice. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

U Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri pada snijeg, slab u Lici i središnjoj Hrvatskoj. Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Obavezna zimska oprema

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama: u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:

DC3 stara cesta kroz Gorski kotar Zdihovo-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine-Zlobin-Hreljin, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Gornjeg Jelenja, Čabra i Vrbovskog.


U Lici: DC25 Gospić-Karlobag, DC42 Josipdol-Saborsko-Kuselj, DC218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno i ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na Istarskom ipsilonu zabrana prometa za vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i za priključna vozila za vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

Na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Benkovac na 265. km u smjeru Dubrovnika promet teče jednim trakom uz ograničenje brzine, zbog prometne nezgode.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnim prijelazima: Bregana i Bajakovo.

U prekidu su katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula. Katamaran na liniji Split - Bol- Jelsa plovi bez pristajanja u luku Bol. Trajekti i ostali katamarani plove prema redu plovidbe.

Pročitajte više