Uprava Brodosplita: Sindikati manipuliraju javnošću, suspenzije se povlače samo za trojicu sindikalnih čelnika

Foto: Hina

UPRAVA Brodosplita poručila je danas kako se suspenzije povlače samo za trojicu sindikalnih čelnika tog splitskog brodogradilišta, za koje su suspenzije i vrijedile s datumom 3. siječnja, a da je s 13 suspendiranih radnika već istekao, odnosno raskinut ugovor o radu.

Iz Uprave ističu kako su dužni ispraviti krive navode nekih sindikalnih čelnika, koji su nakon jučerašnjeg sastanka mirenja u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava medijima izjavili kako je zaključcima tog sastanka s Upravom utvrđeno da se osim suspenzija sindikalnim čelnicima povlače suspenzije i za ostalih 13 radnika.

U priopćenju Uprava navodi i jednu točku iz potpisanih zaključaka, u kojoj stoji: "Uprava prihvaća povući odluke o suspenziji sindikalnih povjerenika i radnika koje su na snazi na dan 3. siječnja 2014. godine, te navedene odluke zamijeniti opomenama pred otkaz ugovora o radu ako Uprava smatra da postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku".

"Ovom prilikom napominjemo kako su predstavnici sindikata i Ministarstva rada na sastanku bili izričito upoznati s činjenicom da su suspenzije s datumom 3. siječnja vrijedile još samo za trojicu sindikalnih čelnika, dok je osmorici od 13 radnika koji su bili pod suspenzijom istekao ugovor o radu 1. siječnja, četvorica radnika koji su imali ugovor na neodređeno vrijeme dobila su otkaz prije tog datuma, a jedan suspendirani radnik koji je imao ugovor na neodređeno vrijeme je potpisao sporazumni raskid ugovora o radu. Dakle, sindikalni čelnici su znali da se odustajanje od suspenzije odnosi samo na tri sindikalna čelnika", poručuju iz Uprave Brodosplita.

"Neki sindikalni čelnici grubo manipuliraju istinom"


Naglašavaju kako je većina sindikalnih predstavnika korektno prenijela zaključke sa sastanaka, te izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je postignut kvalitetan socijalni dijalog i dogovor.

"Međutim, izjave koje su neki sindikalni čelnici dali nakon sastanka, a koje govore suprotno potpisanim Zaključcima, predstavljaju grubu manipulaciju istinom i potpisanim Zaključcima", zaključuju u priopćenju.

Nakon sastanka, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić sinoć je izjavio novinarima kako će suspendirani radnici tog brodogradilišta biti vraćeni na posao zajedno sa sindikalnim povjerenicima.

Novinari su sinoć bili upoznati i sa zaključcima sa sastanka mirenja, na kojemu je dogovoreno da će Uprava povući odluke o suspenziji sindikalnih povjerenika i radnika koje su na snazi bile 3. siječnja, te ih zamijeniti opomenama pred otkaz ugovora o radu ako Uprava smatra da postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku.

Zaključeno je i da sindikati osuđuju prosvjed kao i ostale postupke koji su se događali 16. i 17. listopada prošle godine u Brodosplitu, a koji nisu u skladu s aktima poslodavca kao i zakonskim propisima. Sindikati podržavaju sve aktivnosti koje Uprava provodi usmjerene na jačanje Brodosplita i očuvanja radnih mjesta te mjere uprave u provođenju restrukturiranja.

Pročitajte više