Uprava Diokija: Potpisivanje ugovora u narednih nekoliko dana; Sindikalist Dine: Očito se našlo rješenje

SINOĆ je iz Uprave Diokija stiglo priopćenje u kojem se navodi da bi se situacija sa turskim investitorom Čališkanom i plaćama radnika trebala riješiti narednih dana. Može biti da će to biti danas, ali bi se "saga" mogla i produžiti na još koji dan.

U priopćenju se navodi kako su ugovor o izdavanju jamstva sukladno uvjetima iz Odluke Vlade RH, kao i predugovor između društva i investitora dogovoreni i usuglašeni, te da je usuglašavanje ugovora o proizvodnji i ostalih pratećih dokumenata u tijeku.

"Potpisivanje u narednih nekoliko dana"

"Slijedom navedenog, planira se potpisivanje seta dokumenata vezanog za ovu transakciju narednih dana, kako bi se pristupilo njihovoj realizaciji i što hitnijem plaćanju avansa potrebnog za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima društava Dioki d.d. i Dina-Petrokemija d.d.". Iz Diokija su reagirali priopćenjem zbog "korektnog izvješćivanja javnosti, a slijedom raznih napisa i netočnih navoda vezanih uz status ponude turskog investitora ÇALISKAN IÇ VE DIS TICARET SANAYI AS".

Očekuje se da bi radnici Dine i Diokija u sljedećim danima mogli dobiti zaostale plaće, a Dina bi trebala nastaviti proizvodnju, ako sve bude onako kako očekuju iz sindikata.

"Očito se došlo do rješenja"

"Ma da jer su se svi malo korigirali u cijelom tom procesu. Nije bilo jednostavno to samo tako. Ali sam koncept, to sam uvijek isticao u javnosti, da je on dobar i da će se definitivno realizirati, nego tu su onda svi malo kalkulirali, ono, euro više ili manje, ali očito se došlo do rješenja", istaknuo je predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije, Predrag Mihaljević. Sada slijedi pokretanje proizvodnje.


"Postrojenje polietilena će se u prvoj fazi pokrenuti, tu će naravno biti problema, postrojenje stoji već godinu dana, ali dat ćemo sve od sebe da to protekne što bezbolnije", kaže Mihaljević. Mihaljevića posebno veseli što je nakon višemjesečnih pregovaranja, pronađen investitor koji će spasiti omišaljsku tvrtku.

"Radimo sve da ostanu radna mjesta i proizvodnja, iako tvrtke nisu državne"

"Ministarstvo financija od njih je tražilo jamstvo, pokretanje proizvodnje prvog rujna. Oni jednostavno nisu znali koja je tehnička spremnost postrojenja i u kojoj su kondiciji. A ozbiljnost ove ponude oni opet garantiraju s time što daju tih 15 milijuna eura sirovine i pet milijuna eura za dugove koji ipak nisu njihovi", poručuje predsjednik Sindikata radnika Dine.

Premijer Milanović jučer je komentirao stanje u Dini. "Država nije vlasnik Dine, to je privatno trgovačko društvo u kojem su vlasnici i upravljači loše radili. U pitanju je jedna relativno perspektivna, solidna proizvodnja. Radimo sve da nešto što nije državno vlasništvo zadržimo i da ostanu ne samo radna mjesta, već i da se ne ugasi proizvodnja", rekao je Milanović.

"To može biti više ili manje radnih mjesta, ali želimo da u Hrvatskoj ostane ta proizvodnja", rekao je Milanović i još jednom ponovio da Dini i Diokiju država nije vlasnik, ali i da ona "kao politički predstavnik mora učiniti sve da to preživi".

Pročitajte više