Upravni odbor jednoglasno smijenio šefa Vatikanske banke Tedeschija zbog "zanemarivanja dužnosti"

DIREKTOR Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi smijenjen je danas zbog "zanemarivanja dužnosti", priopćeno je iz Vatikana. Upravni odbor banke jednoglasno mu je izglasao nepovjerenje zbog činjenice da "nije izvršavao dužnosti od primarne važnosti", javlja BBC.

Ovakva odluka Vatikana vrlo je vjerojatno povezana s istragom koju je protiv Tedeschija 2010. godine pokrenula talijanska policija zbog sumnje da je sudjelovao u pranju novca. Upravni odbor banke smatra da je njegovo otpuštanje bilo nužno kako bi se "održala vitalnost banke", stoji u priopćenju iz Vatikana.

Tedeschi je odbio komentirati otkaz, te je novinarima samo rekao da "radije ne bi ništa komentirao, jer nema ništa lijepo za reći". Na čelu banke bio je od 2009. godine, a godinu dana kasnije protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je pokušao "prebaciti" 23 milijuna eura s računa male talijanske banke Credito Artigianato. Tedeschi je oštro opovrgnuo upletenost u bilo kakve nezakonite radnje, a Vatikan ga je čvrsto podržavao u njegovim tvrdnjama.

Vatikanska banka osnovana je tijekom Drugog svjetskog rata. 1982. godine bila je zahvaćena skandalom u kojem je izgubila 250 milijuna eura nakon propasti jedne od najvećih privatnih banaka u Italiji, Banco Ambrosiane, s kojom je imala čvrste veze.

Pročitajte više