Uskok zbog GUP-a istražuje Bandićeva pročelnika Davora Jelavića, Bandić tvrdi: "To je veliko iznenađenje"

Foto: Arhiva  

"ZBOG čak 215 ilegalnih izmjena zagrebačkog Gradskog urbanističkog plana, USKOK je i službeno pokrenuo istragu. Pod sumnjom za zlouporabe kojima su gradski proračun, građani, ali i brojni potencijalni investitori oštećeni za milijunske iznose, dok se drugima pogodovalo, našli su se, kako neslužbeno doznajemo, Greta Augustinović-Pavičić, bivša tajnica Gradske skupštine, Davor Jelavić, bivši pročelnik Ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Vidoje Bulum, šef Stručne službe gradonačelnika, Željko Horvat, specijalni savjetnik gradonačelnika Milana Bandića, te još dvije osobe", piše današnje izdanje dnevnika Novi list. 
 
Kako navodi isti izvor riječ je o malverzacijama što su se počele rasplitati prije gotovo tri godine kada je policija na zahtjev USKOK-a iz Gradske skupštine uzela dokumentaciju o spornim izmjenama GUP-a. 
 
"Među osumnjičenima, kako doznajemo, nije gradonačelnik Bandić iako se njegovo ime od početka spominje u ovoj aferi, budući da je u više navrata pokušao progurati sporne izmjene u GUP", zaključuje se članku Novog lista.
 
USKOK je tijekom jutra objavio i posebno priopćenje u kojem stoji da je donesen nalog o provođenju istrage protiv osmoro hrvatskih državljana (1960., 1947., 1961., 1954., 1949., 1955., 1955., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. 
 
"Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, prvo kao savjetnik a potom zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, od 2. lipnja 2006. do 8. svibnja 2009., u Zagrebu, sačinjavao službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije za Grad Zagreb i Sesvete. Službene zabilješke su  potpisivali i pečatom ovjeravali drugoosumnjičenik,  pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, trećeosumnjičenica, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, četvrtoosumnjičenik, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, i petoosumnjičenik, tajnik Gradskog poglavarstva, znajući pritom da se ne radi o pogreškama nego o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od strane Gradske skupštine Grada Zagreba", stoji u priopćenju Uskoka. 
 
Dodaje se kako su prijedlozi ispravaka dostavljani šestoosumnjičenici, tajnici Gradske skupštine Grada Zagreba, koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama u navedenoj dokumentaciji, te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu. 
 
"Na opisani način osumnjičenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju. Nakon toga su osumnjičenici, koristeći navedenu neistinitu dokumentaciju, u dogovoru sa sedmoosumnjičenikom i osmoosumnjičenicom, istima pogodovali na način da su im povećavali vrijednost zemljišta, čime su im pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist", stoji na kraju.  

Milan Bandić: To nam je veliko iznenađenje
 
Milan Bandić medijima je poslao priopćenje o Uskokovoj istrazi koje objavljujemo u cijelosti:
 
"Informacija o pokretanju istrage od strane USKOK-a zbog navodnih ilegalnih izmjena zagrebačkog GUP-a uistinu predstavlja veliko iznenađenje, s obzirom da smo u dosadašnjem radu uvijek bili i jesmo u potpunosti dostupni i transparentni po osnovi bilo kojeg upita, pa tako i istražnih tijela s kojima smo i po ovom pitanju tijesno i blisko surađivali.

Ova problematika nije nova već datira iz 2003. Nakon verifikacije Skupštine i obavijesnih radnji u 2010., nisu uočene, niti je bilo ikakvih nepravilnosti, pa će se, s obzirom na to, nastaviti s radom na način kako smo to činili i do sada.

Osobno vjerujem da je sve što je poduzeto u tom razdoblju napravljeno sukladno zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske, prvenstveno vodeći računa o interesima grada Zagreba, poštujući zahtjeve građana, držeći se procedure i pozitivnih zakona."
 
Zagrebački HNS pozdravlja pokretanje istrage

Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba pozdravlja službeno pokretanje istrage USKOK-a protiv odgovornih ljudi u vlasti Grada Zagreba, a vezano uz izmjene Generalnog urbanističkog plana Zagreba.

"Zabrinjavajuće je kada se sagleda o kolikom broju slučaja se radi te do koje razine gradske vlasti sežu malverzacije oko plana kojim bi se trebalo urediti Zagreb i učiniti ga suvislom prostornom cjelinom. Umjesto postizanja tog cilja, aktualne gradske strukture već godinama GUP-om vrše promjene u prostoru kojima se ide isključivo na ruku privatnim investitorima, što je vidljivo, nažalost, i golim okom u brojnim gradskim četvrtima devastiranim takvim postupanjem. Stoga smatramo da svakako treba istražiti sve sumnjive slučajeve vezane uz sumnjive izmjene GUP-a, odnosno urbanističkih planova uređenja i detaljnih planova uređenja te podržavamo sve napore u tom smjeru.", stoji u njihovom priopćenju.

Pročitajte više