Uspjeh znanstvenika iz tvrtke Genos: Novo otkriće omogućit će razumijevanje razlike između biološke i kronološke dobi pojedinca

 Foto: Genos.hr

ISTRAŽIVAČI iz tvrtke Genos, koja je prvi je privatni DNA laboratorij u široj regiji i jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, predvodili su veliki međunarodni konzorcij koji je otkrio da su glikani izvrsni biomarkeri starenja, priopćeno je iz te tvrtke.

Istraživanje provedeno na više od 5000 ljudi iz četiri Europske populacije, nedvojbeno je pokazalo da glikani  precizno opisuju i kronološku i biološku dob, te da su u tome i četiri puta bolji od duljine telomera, koja se do sada često koristila za predviđanje biološke dobi.

Kombinirani index od tri glikana objašnjava tako gotovo 58% razlika kod starenja. Uz to što su snažan biomarker starenja, glikani su važni i zbog njihovog utjecaja na regulaciju upalnih procesa u organizmu.

Osim znanstvenika iz Genosa u istraživanju su sudjelovali i istraživači s 9 institucija iz Hrvatske, Velike britanije i Rusije: Farmaceutsko-biokemijskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu i Osijeku, Instituta za antropologiju iz Zagreba, Kings College London i Sveučilišta u Edinburgu, te Instituta za citologiju i genetiku Ruske akademije znanosti u Novosibirsku.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u vodećem časopisu za istraživanje starenja Journals of Gerontology koji je službeni časopis Američkog društva za gerontologiju. Velika važnost tog otkrića istaknuta je u editorijalu pod naslovom "Jesu li glikani sveti gral biomarkera starenja".
 
Starenje ostaje jedan od fenomena koji najmanje razumijemo zbog njegove složene prirode i poteškoće da odvojimo normalno starenje od učinka bolesti na starenje. Istraživanje starenja  tako je i jedan je od temeljnih prioriteta novog programa istraživanja koji je Europska unija pokrenula prije nekoliko dana. Genos je jedna od vodećih institucija u svijetu za istraživanje glikana za što su dobili i šest istraživačkih projekata Europske unije u ukupnoj vrijednosti od preko 4,5 milijuna eura.
 
Važnost istraživanja prepoznao je i BICRO koji je Genosu upravo odobrio projekt PoC pod naslovom "Glikani kao mjera općeg zdravstvenog stanja i starenja" koji treba provjeriti mogućnost komercijalne primjene glikana kao biomarkera starenja.
 
Mogućnost da mjerimo ljudsku biološku dob kroz molekularnu dijagnostiku ima niz praktičnih implikacija na raznim područjima: prevenciji i liječenju bolesti te forenzici.
 
 

Pročitajte više