Uspješan drugi krug upisa novih dionica Petrokemije

Foto: Petrokemija

JUČER je završio posljednji, peti dan upisa u II. krugu za nove dionice Petrokemije te je poduzeće objavilo da je prijeđen prag koji zadovoljava uspješno izdanje i utvrđena je konačna cijena novih dionica.

Petrokemija je izvijestila da su postojeći dioničari, koji su imali pravo upisa dionica u prvom i drugom krugu, upisali i uplatili 8.434.733 novih dionica. Podsjetimo, prag za uspješnost izdanja je na Glavnoj skupštini utvrđen na 8.333.333 nove dionice te je u ovom krugu zadovoljen.

Pritom je utvrđena i jedinstvena konačna cijena jedne nove dionice u iznosu od 30 kuna, odnosno najniža cijena koja je na Glavnoj skupštini odobrena. Najavljeno je da će odluka o provođenju trećeg kruga povećanja temeljnog kapitala biti donesena do kraja rujna, ali u odnosu na dosad upisan iznos dionica Petrokemija je uspjela skupiti ukupno 253.041.990 kuna.

Petrokemija treba kapital za investicije

Petrokemija treba svježi kapital za investicije koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja. Podsjetimo, kraj lipnja je obilježio već 11. kvartal zaredom kako zbog ostvarenih gubitaka ukupan kapital poduzeća pada, uz iznimku 3. kvartala 2013. kada je provedena dokapitalizacija u iznosu oko 186 milijuna kuna.

U tom ukupnom periodu je kapital pao sa 772 milijuna kuna na 210 milijuna kuna, odnosno po prosječnoj kvartalnoj stopi od -11% s tim da vrijednost zabilježena na kraju drugog kvartala 2014. predstavlja pad od 15% ili 36 milijuna kuna na kvartalnoj i 29% ili 86 milijuna kuna na godišnjoj razini, uz dokapitalizaciju provedenu u trećem kvartalu 2013.

"Jučerašnji dan je ponovno bio obilježen pozitivnim kretanjima na tržištu. Bio je to drugi dan zaredom da od ukupno 9 dioničkih indeksa koliko ih vodi Zagrebačka burza samo jedan bilježi pad vrijednosti, iako je ukupan dionički promet smanjen. Očekujemo da bi se pozitivan sentiment mogao nastaviti i danas.", zaključuju analitičari iCapitala.
 

Pročitajte više