Ustavni sud djelomično usvojio žalbu Marine Lovrić Merzel: Hoće li uskoro biti na slobodi?

Foto: Hina/Index

USTAVNI sud je djelomično usvojio tužbu sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koja se žalila da su joj stalnim produljenjima istražnog zatvora povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode. Merzel bi se tako uskoro trebala naći na slobodi, ne pronađe li sudac istrage nove, opravdane razloge da je se i dalje zadrži u pritvoru.

"Prihvaćaju se prigovori podnositeljice ustavne tužbe protiv produljenja istražnog zatvora. Predmet se vraća sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu na ponovni postupak odlučivanja o produljenju istražnog zatvora podnositeljici ustavne tužbe na temelju članka 123. stavka 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku", stoji između ostalog u odluci Ustavnog suda donesenoj 12. kolovoza.

Ustavni sud napominje kako treba preispitati može li se Lovrić Merzel izreći zabrana obnašanja dužnosti sisačko-moslavačke županice, kako bi se isključila opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

"Ustavni sud utvrđuje da produljenje istražnog zatvora podnositeljici ustavne tužbe nije bilo `zakonito` odnosno nije bilo u `skladu s postupkom propisanim zakonom` s aspekta ustavnih i konvencijskih zahtjeva vezanih uz opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Sukladno tome, i dalje postoji ustavna obveza sudova da opravdanost produljenja istražnog zatvora po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, odnosno mogućnost primjene mjere zabrane obnašanja dužnosti župana umjesto produljenja istražnog zatvora po toj osnovi, ispitaju u svjetlu mjerodavnog prava i pravnih stajališta izraženih u ovoj odluci", naveo je Ustavni sud.

Odluku Ustavnog suda u cijelosti možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, Lovrić Merzel se u pritvoru nalazi od početka travnja ove godine. Pritvor joj je posljednji put produljen 1. srpnja, za još dva mjeseca, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Uskok je 21. srpnja ove godine još jednom proširio optužnicu protiv nje.

Pročitajte više