Ustavni sud poništio još dvije Jovanovićeve odluke! Jovanović: Nismo dobili šamar!

Foto: FAH

NA SVOJIM je stranicama Ustavni sud objavio odluku o elementima i kriterijima za upis u srednje škole. Poništili su dvije Jovanovićeve odluke i naložili ministru da donese novu odluku koja će vrijediti od školske godine 2014/2015 godine.

"Utvrđuje se da je u razdoblju od 2. travnja 2012. do prestanka svoje primjene Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2012/2013., klasa: 602-03/11-06/00213, ur. broj: 533-09-12-0011 od 2. travnja 2012., koju je donio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, bila u nesuglasnosti s člancima 3. i 5. u vezi s člankom 90. stavkom 1. Ustava Republike Hrvatske.

"Utvrđuje se da su Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013/2014., klasa: 602-03/13-06/00008, ur. broj: 533-21-13-0001 od 22. siječnja 2013. te Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013/2014., klasa: 602-03/13-06/00008, ur. broj: 533-21-13-0005 od 26. travnja 2013., koje je obje donio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, u nesuglasnosti s člancima 3. i 5. u vezi s člankom 90. stavkom 1. Ustava Republike Hrvatske.", stoji u rješenju Ustavnom suda.

O čemu se radi?


Ministar Jovanović donio je dvije protuustavne odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole iz 2012. i 2013. koje nisu objavljene u Narodnim novinama već neutvrđenog datuma na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ministarstvo također nije navelo odredbu kad odluke stupaju na snagu već je samo u izmjeni odluke iz 2013. navedeno “danom donošenja” što je nedopustivo.

Iako zbog navedenog akt nije ni stupio na snagu niti se može smatrati propisom pa ga Ustavni sud ni ne može ocjenjivati, sud je napravio iznimku. Ustavni sud je na temelju članka 31. stavka 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske naložio ministru da donese novu odluku koja će biti na snazi od nove školske godine 2014/2015., a kojom će odlučiti o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, objavi je u "Narodnim novinama" i u njoj izrijekom odredi njezino stupanje na snagu poslije te objave.

Ustavni sud, povrh toga, pridržava pravo ustavnog nadzora nad novom odlukom nakon njezinog donošenja.

Pri donošenju nove odluke, MZOS će morati poštovati temeljna načela koja proizlaze iz ustavnog jamstva da je svakome pod jednakim uvjetima u skladu sa sposobnostima dostupno srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje.

Mogu se vrednovati jedino sposobnosti, a ne i mogućnosti učenika


Postupak za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom pokrenulo je više predlagatelja, a posebno se izdvaja onaj Zdravka Bošnjaka. "Elementi vrednovanja za upis u srednje škole mogu biti jedino elementi kojima su pod jednakim uvjetima prema jednakom nastavnom planu i programu, i uz jednak pristup mogli pristupiti svi učenici u Republici Hrvatskoj, te se mogu vrednovati jedino sposobnosti, a ne i mogućnosti učenika".

Svojedobno je davanje prednosti pri upisu djeci branitelja ocijenjeno protuustavnim jer prema Ustavu dopušta se favoriziranje jedino po osnovi osobnih sposobnosti. Suci su sada ocijenili da sportske i glazbene aktivnosti nisu jednako dostupne svima niti je dozvoljeno vrednovati mogućnosti učenika već samo sposobnosti. Primjerice, učenici s invaliditetom nemaju jednaku mogućnost baviti se sportskim aktivnostima niti na temelju sportskih uspjeha ostvarivati dodatne bodove.

Po tom pitanju se izjasnila i pravobranitelja za djecu Mila Jelavić koja smatra da unaprijed propisana pravila trebaju biti trajnijeg karaktera te da je nužno poštivanje Konvencije o pravima djece i načela najboljeg interesa djeteta.

Ustavni sud za kraj upozorava MZOS na neke od elemenata koji upućuju na nedostupnost (izvan)školskih aktivnosti za sve pod jednakim uvjetima. Tako je, primjerice, potrebno voditi računa o tome da je kod osnovnoškolskih aktivnosti koje se potencijalno mogu (dodatno) bodovati moguće da neku od njih ne mogu pohađati učenici u manjim osnovnim školama, pa čak i u većim osnovnim školama, ako njihovo održavanje ovisi o dostatnom broju zainteresiranih učenika ili drugim razlozima koji ne ovise o volji pristupnika. Kod izvanškolskih je aktivnosti moguće, primjerice, da su one besplatne ili naplatne u "zanemarivom" iznosu, ali da zbog neodgovarajuće teritorijalne mreže subjekata u kojima se obavljaju objektivno nisu dostupne svim kandidatima za upis u srednje škole. Osim toga, načelno govoreći, trebaju postojati ozbiljni i relevantni razlozi zbog kojih bi specifične izvanškolske aktivnosti, kao što su primjerice sport ili glazba, trebale imati općenitu prednost za upis u škole kojih profil nije vezan uz same te aktivnosti.

Ministarstvo: Odluka o upisima se na ovakav način objavljuje već 20 godina

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je priopćenje u kojem se referiraju na odluku Ustavnog suda o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Podsjetimo, Ustavni sud je donio odluku da taj akt nije stupio na pravnu snagu, odnosno da se ne može smatrati propisom i to zato što nije objavljen u Narodnim novinama...


"Referirajući se na Odluku Ustavnog suda RH, od 15. travnja 2014. godine, napominjemo kako osporavane odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, u smislu članka 125. stavka 2. Ustava, nisu 'drugi propis' pa iz tog razloga Ustavni sud nije propitivao njihovu ustavnost i zakonitost.

Odluka Ustavnog suda RH predstavlja isključivo uputu ovom Ministarstvu vezano za 'budućnost', kako sud sam navodi u svojoj Odluci. Riječ je, dakle, o preporukama koje Sud naziva 'načelnim stajalištima', a koje se odnose na propisivanje kriterija u narednoj školskoj godini te nalaže da Odluka bude objavljena u Narodnim novinama.

Ističemo kako su sve odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u posljednjih 20 godina bile donesene na istovjetan način, odnosno bez objave u Narodnim novinama, a u skladu s odredbama zakona koji su regulirali područje srednjeg obrazovanja. Jednako tako, iste su uvijek bile objavljene krajem mjeseca travnja za upis u narednu školsku godinu.

Sukladno važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Odluka se mora donijeti svake godine, a Ministarstvo se, upravo nastojeći Odluku sadržajno uskladiti s ustavnopravnim zahtjevima, u postupku njezine izrade, konzultiralo s ustavnopravnim stručnjacima i Uredom pravobraniteljice za djecu. U tom će kontekstu i Odluka Ustavnog suda RH pridonijeti kvaliteti odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. pa se ovim putem zahvaljujemo Ustavnom sudu na preporukama za njezino poboljšanje.

Tendencija je Ministarstva kroz novi zakon stvoriti zakonske pretpostavke za donošenje dokumenta trajnijeg karaktera, kako bi elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole vrijedili više od jedne godine.

Sa sadržajem Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. javnost će biti upoznata do kraja travnja", stoji u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Jovanović: Ministarstvo nije dobilo nikakav šamar

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović komentirao je odluku Ustavnog suda o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Ustavni sud je donio odluku da taj akt nije stupio na pravnu snagu, odnosno da se ne može smatrati propisom i to zato što nije objavljen u Narodnim novinama...

"Ustavni sud nije ukinuo niti jednu odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta što se tiče upisa. Ustavni sud jasno kaže - odluke o elementima i kriterijima upisa u I. razred srednje škole nisu drugi propis pa Ustavni sud nije ovlašten da se izjašnjava o ustavnosti ili zakonitosti tih odluka", rekao je Jovanović i dodao: "Odluke nisu poništene, Ministarstvo nije dobilo nikakav šamar. Ustavni sud je samo dao preporuku na koji način u budućnosti donositi odluke. Moram reći da su se odluke do sada donosile na isti način zadnjih 20 godina sukladno Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju četiri mjeseca prije početka školske godine".

Ministar je istaknuo da su se odluke po prvi put slale u javnu raspravu kako bi se čulo što javnost misli o tim odlukama, a s obzirom na podijeljenost javnosti oko nekih elemenata kriterija konzultiran je i Ured za pravobraniteljstvo djece te stručnjake za ustavno pravo. "Ovo mišljenje Ustavnog suda nam dolazi kao još jedan doprinos javnoj raspravi temeljem kojeg ćemo, u skladu sa Zakonom, do kraja travnja donijeti odluku za narednu godinu."

Ovi problemi bi se u budućnosti trebali izbjeći jer Ministarstvo najavljuje kako će do kraja godine u proceduru uputiti novi Zakon o srednjem školstvu. "Kroz taj zakon ćemo regulirati donošenje pravilnika o elementima i kriterijima upisa budući da to po sadašnjem zakonu to nije moguće. Po sadašnjem zakonu morala se svake godine donositi nova odluka i mi smo to radili poštujući zakonske odredbe. Naša je nakana da, kroz novi Zakon koji ćemo donijeti do kraja godine, omogućimo Ministarstvu da donese pravilnik koji će onda to regulirati na duži rok", zaključio je Jovanović.
 

Pročitajte više