Ušutkajte biskupe! Sisački se javio s komentarom o ukidanju dopisništva HRT-a!

Foto: Biskupija Sisak

HRVATSKI biskupi (pre)često se miješaju u politiku. Godinama već s oltara propovijedaju protiv ove ili one vlasti. Zbog njihovog miješanja u sve aspekte života sve više Hrvata s godinama napušta crkvu, no oni ne posustaju. Najnoviji primjer je izjava sisačkog biskupa o ukidanju dopisništva HRT-a u Sisku!? On je "veoma zabrinut i oštro se protivi najavljenoj odluci glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije o gašenju dopisništva u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradiški, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji, Gospiću, Krapini, a prije svega u Sisku."

U nastavku vam donosimo mišljenje Vlade Košića o HRT-U, ako ga želite pročitati:

"Način rada HRT-a, koja na žalost po mnogočemu kako djeluje – a sad samo to potvrđuje ovim ukidanjem regionalnih dopisništva – budi sve više nezadovoljstva te sve manje zaslužuje ime javne televizije. Veoma sam zabrinut i oštro se protivim najavljenoj odluci glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije o gašenju dopisništva u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradiški, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji, Gospiću, Krapini, a prije svega u Sisku. Hrvatska radio televizija je javni servis koji plaćaju svi građani naše Domovine. To je čini potpuno drukčijom od komercijalnih televizija, te bi njeno djelovanje trebalo služiti svim tim građanima.

Gašenjem regionalnih centara, konkretno dopisništva u Sisku, u potpuno će neravnopravan položaj dovesti više od 180 tisuća građana ovog kraja i vjernike na području Sisačke biskupije, koji će ostati bez mogućnosti da se njihov život, rad i dostignuća, prezentiraju hrvatskoj javnosti na adekvatan način. Dopisništvo u Sisku ionako je zadnjih godina radilo ispod potrebnog kapaciteta i stvarnih potreba, pokrivajući s jednim novinarom, snimateljem i montažerom područje od Karlovca do Novske, Kutine, Ivanić-Grada, Petrinje, Gline, Topuskog, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice, a informacije iz malih sredina i posebno one iz života Crkve i ovako su teško nalazile put do središnjih informativnih emisija i rijetko su bile interes uredništva.

Ovim činom doći će do potpune blokade informacija putem HRT-a, a time i neizvršavanja zadaće ove javne televizije: djelovati u interesu javnosti i biti zrcalo našeg društva. Kad bi HRT bio društveno odgovoran servis, trebao bi biti posvećen postizanju raznovrsnih kulturnih i društvenih ciljeva, njegovanju osjećaja nacionalnog i vjerskog identiteta, hrvatskog jezika, povijesti, kulture, umjetnosti i društvenih osobitosti zemlje i naroda. To je uostalom zakonska obveza HRT-a, prema Zakonu o HRT-u i prema Ugovoru s Vladom, naime da emitira propisane minutaže određenih vrsta programa. Emisije religijskog, znanstvenog, kulturnog i informativnog sadržaja ukidanjem regionalnih dopisništva ostat će bez svojih najvrjednijih dijelova, tj. priloga s terena.

Žalosno je da se na ovaj način uvodi potpuna centralizacija informacija i programa, pod apsolutnom kontrolom iz jednog centra moći. Vjernici naše Biskupije i građani ovoga kraja zaslužuju svoje dopisništvo koje će kvalitetno pratiti sva događanja i o njima informirati širu javnost.

U Sisku, 24.siječnja – na blagdan sv. Franje Saleškoga, zaštitnika medija, 2014. Mons. dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački"

Pročitajte više