Utemeljitelj Wikipedije: Američka špijunaža naštetit će računalnoj industriji baziranoj na cloudu

Screenshot: YouTube

NAVODNI američki opći nadzor globalnih komunikacijskih mreža naštetit će američkoj računalnoj industriji baziranoj na tzv. cloudu, rekao je u četvrtak utemeljitelj Wikipedije. Jimmy Wales, koji je prije 12 godina pokrenuo tu online enciklopediju, kaže kako je američka špijunaža, otkrivena priznanjem nekadašnjeg zaposlenika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena, prijetnja internetskim slobodama jer daje izgovor opresivnim režimima da uvode cenzuru.

"To će imati snažan utjecaj na računalnu industriju baziranu na 'cloudu' jer se ljudi boje postavljati informacije u SAD-u, ali pogubno je i za posao kojim se ja bavim", rekao je Wales novinarima nakon govora na IT skupu u Norveškoj.

"Ako ste vi BMW, njemački proizvođač auta... Vjerojatno vam više nije svejedno kad trebate svoje podatke postaviti u SAD-u", rekao je nekadašnji trgovac vrijednosnicama koji je i danas važan u Wikipediji, jednoj od najpopularnijih internetskih stranica na svijetu.

"(Otkriće špijuniranja) daje Kinezima izgovor da ostanu loši koliko su i bili.... To je doista nezgodno", rekao je Wales. "To je golem problem i golema opasnost". Kina i zemlje Bliskoga istoka najaktivnije su u filtriranju Wikipedijina sadržaja kako bi se ograničio pristup određenim informacijama, tvrdi Wales.

'Cloud računalstvo' grupni je izraz za aktivnosti koje se kreću od sustava e-maila na webu, do poslovnih softwarea kojima se upravlja daljinski, internetski. Prihvaćaju ga velike tvrtke i vlade diljem svijeta jer im to smanjuje troškove i njihovim odjelima za IT pruža veću fleksibilnost.

Walesa je novinarima rekao i kako Wikipedia ne kani uvesti oglašavanje. "Bude li nam opstanak o tome ovisio, učinit ćemo što moramo da preživimo, ali o tome sad ne razgovaramo", rekao je. "Neka mjesta moraju ostati oslobođena komercijalizacije... Wikipedija je hram uma", objasnio je.

Wikipediju financira neprofitna zaklada Wikimedia koja je u fiskalnoj godini 2011.-2012. imala prihod od 38,4 milijuna dolara, od toga 35,1 milijun u donacijama i prilozima.

Pročitajte više