"Utopili su se u mrklom mraku, želim da svijet ovo vidi, neka netko ovo spriječi!"

Foto: FAH

JEDAN nesretan Sirijac danas je pokopao ženu i dvoje djece. Jednog od sinova upoznao je cijeli svijet, slika malenog Aylana kojeg je more izbacilo na tursku obalu zgrozila je javnost, a zauvijek će služiti kao podsjetnik na smrt čovječnosti i nedostatak empatije među kreatorima politika i fašisoidnim dijelovima društva.

> U Kobaneu pokopani Aylan i Galip, otac saznao da su mu džihadisti ubili još 11 članova obitelji

Otac i suprug tragično preminule obitelji danas se posljednji put oprostio s voljenima, pokopani su u Kobaneu, odakle su puni nade pobjegli. U međuvremenu, saznao je da su mu džihadisti ubili još 11 članova obitelji.

"Umrli su u potpunom mraku"

"Samo želim pokopati ženu i djecu i sjesti kraj njihova groba. Stvari koje su se nama dogodile, u zemlji u koju smo došli kao izbjeglice, želim da svijet to sve vidi. Želim da nas svijet primijeti, da spriječi ovo što nam se događa. Neka ovo bude zadnje", rekao je Abdullah Kurdi novinarima.

Otac je dvaput platio krijumčarima da njega i obitelj odvedu u Grčku, no svi napori nisu dali uspjeha. Tijekom zadnjeg pokušaja, voda je počela nadirati u brod, a kad su ljudi u panici ustali, on je počeo tonuti.

Mediteran se pretvorio u grobnicu izbjeglica

"Držao sam ruku svoje supruge, a djeca su mi klizila iz naručja. Pokušavali smo se držati za brod, a svi su vrištali u totalnom mraku. Nisam mogao dovoljno glasno vikati da bi me djeca i žena čuli."

Glavni cilj nesretne obitelji bila je Kanada, gdje živi Abdullahova sestra.

"Nisu zaslužili umrijeti, tražili su bolji život. Ovo se nije smjelo dogoditi, nikako. Iskreno, ne krivim samo kanadsku vladu, za ovo krivim cijeli svijet", rekla je Tima Kurdi.

Pročitajte više