Uznemirujuća fotografija: SAD ima dokaze protiv Rusije i separatista, tijela putnika u "ledenim vagonima"

Foto: Hina, Twitter

MRTVA tijela s mjesta pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini prevezena su na obližnju željezničku postaju i ukrcana u vagone-hladnjače, izjavio je u nedjelju Michael Bociurkiw, glasnogovornik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a prenose svjetske novinske agencije.

Njegov tim bio je na željezničkoj postaji u Torezu i vidio je da su u tri vagona-hladnjače vreće s mrtvim tijelima označene brojevima. Promatračima OESS-a je rečeno da je u vlaku 169 mrtvih tijela, ali oni nisu mogli provjeriti i potvrditi tu brojku.

Ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila da je vlak krenuo prema Donjecku, ali je tu informaciju opovrgnuo Aleksander Borodaj, "premijer" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Borodaj je rekao da nije planiranano odvoženje posmrtih ostataka prije dolaska međunarodnog tima stručnjaka. Iako je međunarodna javnost oštro kritizirala uklanjanje tijela žrtava s mjesta nesreće, Borodaj je ustvrdio da je to učinjeno zbog vrućine i zaštite od divljih životinja.

"Jučer smo počeli premještati mrtva tijela jer nismo mogli više čekati zbog vrućine i zbog toga što ima puno pasa i divljih životinja", objasnio je Borodaj.

"Premjestili smo mrtva tijela iz poštovanja prema obiteljima", kazao je on, dodajući da bi bilo nehumano ostaviti ih tamo u tim uvjetima.

Nitko ne zna točan broj tijela u vagonima hladnjačama

Po njegovim riječima, u Torez je premješteno 156 mrtvih tijela, pa u ovom trenutku vlada zbrka oko točnog broja tijela u vagonima hladnjačama, osobito zato što je jedan ukrajinski dužnosnik kazao da je "prebačeno 192 tijela i osam dijelova tijela".

Ukrajinske hitne službe su priopćile da su dosad pronašle posmrtne ostatke 196 od 298 žrtava, a njihov glasnogovornik je rekao da potragu otežavaju naoružani separatisti.

Ukrajinska vlada i proruski separatisti postigli su u nedjelju preliminarni dogovor o uklanjanju tijela s mjesta nesreće leta MH17 Malaysia Airlinesa.

Međutim, i dalje ostaje pitanje hoće li strani istražitelji dobiti slobodan i puni pristup mjestu nesreće. Zapadni čelnici prijete Rusiji novim krugom sankcija ako ne iskoristi svoj utjecaj i izvrši pritisak na separatiste da omoguće pristup istražiteljima.

Potpredsjednik ukrajinske vlade Volodimir Grojsman potvrdio je da će se posmrtni ostaci žrtva čuvati u vagonima-hladjačama. Po njegovim riječima, oni bi trebali biti prevezeni u Harkiv, više od 250 kilometara sjeverno od mjesta pada zrakoplova i daleko od teritorija koji je u rukama pobunjenika.

Malezija traži tijela žrtava prije kraja ramazana, ukida kod MH17

Malezijski premijer Nadžib Razak zatražio je u nedjelju da se tijela Malezijaca stradalih u zrakoplovu srušenom u Ukrajini vrate kući prije kraja muslimanskoga svetog mjeseca ramazana.


Ramazan traje otprilike do 28. srpnja, piše dpa.

"Želimo da se žrtve vrate prije Hari Raye (završetka ramazanske svetkovine), prenio je malezijski portal Malaysiakini premijerove riječi izrečene u glavnome gradu Kuala Lumpuru.

"Malezijske će vlasti vratiti one koji su identificirani, kako bi mogli počivati na malezijskome tlu", dodao je. "Ne smijemo dopustiti situaciju u kojoj netko može preuzeti mrtve i odvesti ih na nepoznato mjesto", dodao je.

Zasad se ne zna tko je srušio malezijski zrakoplov u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade, a za to zlodjelo međuosobno se optužuju ukrajinske vlasti i proruski separatisti. Malaysian Airilnes u nedjelju je objavio da "iz poštovanja prema našoj posadi i putnicima" ukida kod MH17, pod kojim se vodio svakodnevni let na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur, pa tako i onaj u četvrtak, kad je srušen Boeing 777. Od 25. srpnja taj će let imati kod MH19.

Isti je prijevoznik tako postupio i prije četiri mjeseca kad je nestao avion koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking. Avion na letu MH370 i MH371 još nije pronađen, nepoznata je sudbima 239 putnika i članova posade, iako se vjeruje da su svi poginuli u Indijskome oceanu, a avioprijevoznik je odlučio da se više neće koristiti ni tim kodovima.

Hollande, Merkel i Cameron preko Putina žele osigurati pristup mjestu pada

Francuska, Njemačka i Velika Britanija izvršit će u nedjelju pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi osigurali da separatisti u Ukrajini dopuste istražiteljima slobodan pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova na letu MH17, priopćio je ured francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.


"Predsjednik... je jutros razgovarao s (njemačkom kancelarkom) Angelom Merkel i (britanskim premijerom) Davidom Cameronom", navodi se u priopćenju, objavljenom nakon telefonskih konzultacija troje čelnika. "Oni su se dogovorili da će danas zatražiti od Putina da osigura da ukrajinski separatisti dopuste djelatnicima hitnih službi i istražiteljima slobodan i puni pristup mjestu nesreće MH17 kako bi obavili svoj zadatak", ističe se.

"Ako Rusija odmah ne poduzme potrebne mjere, Europska unija će reagirati na sastanku Vijeća za vanjske poslove koji će se održati u utorak", dodaje se u francuskom priopćenju

"Rusija nora shvatiti da je rješavanje ukrajinske krize sada više nego ikada imperativ nakon te tragedije koja je zaprepastila cijeli svijet", zaključuje se u priopćenju.

Kerry: Raketni sustav kojim je srušen zrakoplov je ruski

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u nedjelju da je "poprilično jasno" da je raketni sustav kojim je srušen malezijski zrakoplov na istoku Ukrajine stigao iz Rusije, kritizirajući usto "grotesknu" situaciju na mjestu nesreće.

"Prilično je bjelodano da je upotrijebljen sustav koji je dopremljen iz Rusije i predan (proruskim) separatistima" u Ukrajini, rekao je Kerry u razgovoru za televizijsku mrežu CNN.


Kerry je u razgovoru za mrežu NBC naglasio da postoje "izvanredne indicije" koje ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista, ne optužujući ih izravno za raketiranje.

U vezi s time je rekao da Sjedinjene Američke Države na temelju satelitskih snimka "znaju" odakle je ispaljen projektil i "znaju njegovu putanju". "Znamo i vrijeme" kad je ispaljen, kazao je, spomenuvši i razgovor separatista koji su presreli Ukrajinci.

"Pouzdano znamo da Ukrajinci tada nisu raspolagali takvim (raketnim) sustavom na tom području i u okolici. Dakle, trag vodi izravno prema separatistima", rekao je Kerry na CNN-u.

Telefonski razgovor pobunjenika nakon pada zrakoplova je autentičan

Telefonski razgovor dvojice proruskih pobunjeničkih vođa koji su snimile ukrajinske sigurnosne službe i koji dokazuje da su njihovi ljudi srušili civilni zrakoplov autentičan je, potvrdili su američki stručnjaci, a objavilo u nedjelju američko veleposlanstvo u Kijevu.

"Audiopodatke koje je medijima ustupila ukrajinska sigurnosna služba ispitali su analitičari obavještajne zajednice, koji su potvrdili da je riječ o autentičnom razgovoru dvojice poznatih separatističkih vođa, na temelju usporedbe glasova s audiosnimaka sa snimkama glasova poznatih separatista", ističe veleposlanstvo u priopćenju.


Kako se navodi u priopćenju, glavna teza, koja se "temelji na nekoliko elemenata", jest da je "zrakoplov na letu MH17 jvjerojatno srušen raketom zemlja-zrak SA-11 (Buk), ispaljenom s teritorija koji kontroliraju separatisti na istoku Ukrajine".

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) u četvrtak navečer je objavila snimku razgovora koji, kako tvrdi SBU, vode dvojica pobunjeničkih vođa nakon obilaska mjesta pada zrakoplova.

"To što se događa na mjestu nesreće je groteskno"

Govoreći o stanju na području pada malezijskog zrakoplova, Kerry je rekao da je "to što se događa doista groteskno", ističući da je to "suprotno svemu što su (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin i Rusija rekli da će učiniti".

Naveo je slučaj "pijanih separatističkih vojnika koji gomilaju trupla na kamione, uklanjajući trupla i dokaze s mjesta nesreće". "Rusija mora nešto učiniti i promijeniti zbivanja", kazao je.

Američki predsjednik Barack Obama, kao i drugi zapadni čelnici, misli da je zrakoplov Malaysia Airlinesa srušen na visini od 10.000 metara raketom zemlja-zrak ispaljenom s teritorija koji kontroliraju separatisti.

Ukrajina je istodobno objavila da ne može jamčiti sigurnost stručnjacima na mjestu pada malezijskog zrakoplova, koje je u području pod kontrolom proruskih separatista, rekao je u nedjelju potpredsjednik ukrajinske vlade Volodimir Grojsman.


"Ukrajinska vlast ne može jamčiti sigurnost na tom području. Rusija još nije donijela odluku da će jamčiti sigurnost", rekao je Grojsman na konferenciji za novinare u trenucima dok Zapad traži "potpun i slobodan" pristup međunarodnih inspektora mjestu nesreće s kojega su pobunjenici odvezli trupla.

Crna kutija u rukama separatista?

Vođa proruskih separatista, Aleksander Borodai u nedjelju je rekao da su u rukama separatista u Donjecku neke stvari, među kojima vjerojatno i dvije crne kutije srušenog malezijskog zrakoplova, ali da to mogu potvrditi samo stručnjaci. "Neke stvari, pretpostavljamo i crne kutije, pronađene su i prenesene u Donjeck. Pod našom su kontrolom", rekao je Borodai na konferenciji za novinare.

"Među nama nema stručnjaka koji bi mogli potvrditi izgled crnih kutija, ali smo u Donjeck donijeli neke tehničke predmete koji bi mogli biti crne kutije putničkog zrakoplova", kazao je. Prije "premijera" je i proruski pobunjenik koji se naziva "Nova Rusija" na Twitteru u nedjelju objavio da su crne kutije iz srušenoga malezijskog zrakoplova donesene u pobunjeničko uporište Donjeck.

"Pobunjenici čine sve kako bi sakrili dokaze da je avion srušila ruska raketa"

Glasnogovornik ukrajinskog vijeća sigurnosti izjavio je u nedjelju da proruski pobunjenici na istoku zemlje rade sve što mogu kako bi sakrili dokaze da su ruske rakete srušile malezijski zrakoplov.


"Teroristi čine sve kako bi sakrili dokaze umiješanosti ruskih raketa u rušenje tog zrakoplova", rekao je Andrij Lisenko na tiskovnoj konferenciji. On je kazao da su pobunjenici odvezli ostatke zrakoplova i mrtva tijela u kamionima čime su kompromitirali mjesto nesreće koje bi trebalo biti osigurano i netaknuto kako bi istražitelji mogli utvrditi što i tko je prouzročio pad zrakoplova.

"Teroristi su odvezli 38 mrtvih tijela u regionalnu bolnicu (u Donjecku). Što se tiče drugih tijela, ne znamo kamo su ih odvezli", rekao je Lisenko. Radnici na željeznici izjavili su u nedjelju da su deseci mrtvih tijela tijekom noći ukrcani u vagone hladnjače na željezničkoj postaji u jednom gradiću udaljenom 15 kilometara od mjesta nesreće.

Na mjestu nesreće više se ne vidi nijedno mrtvo tijelo, rekao je u nedjelju novinar agencije France Presse.

Pobunjenici će jamčiti sigurnost promatračima ako Kijev pristane na primirje

AFP javlja da su proruski pobunjenici koji kontroliraju mjesto pada aviona objavili da će jamčiti sigurnost promatračima ako Kijev pristane na primirje. "Objavljujemo da ćemo jamčiti za sigurnost svim međunarodnim stručnjacima na mjestu događaja čim Kijev zaključi sporazum o primirju", rekao je zamjenik premijera samoproglašene Narodne Republike Donjeck Andrej Purgin.


Ako na to ne pristanu, to će odati dojam da je Vlada sastavljena od "opasnih luđaka, manijaka žednih krvi koji su opasni ne samo za stanovnike Donbassa, nego i na za čitav svijet", rekao je.

Pronađeno 196 tijela

Dopisnik Guardiana Shaun Walker javlja da se tijela odlažu u hlađene vagone. Strojovođe nemaju pojma kamo će ih odvesti.

 

Predstavnici ukrajinskog ministarstva za izvanredna stanja u pokrajini Donjeck na istoku Ukrajine objavili su u nedjelju da je 196 tijela pronađeno na mjestu pada malezijskog zrakoplova na letu MH17. "Do 7 sati ujutro u području Šahtarski na mjestu pada Boeinga 777 pronađeno je 196 tijela", priopćeno je.

Radnici ukrajinskih željeznica rekli su u nedjelju da su tijela smještena u kamione hladnjače na postaji u gradu Torez, 15 kilometara udaljenom od mjesta nesreće. Reutersov očevidac vidio je pet takvih kamiona na željezničkoj postaji.

"Tijela su donijeli tijekom noći", rekao je željeznički djelatnik u Torezu. Hladnjače će biti prebačene u Ilovajsk, grad koji se nalazi istočnije prema granici s Rusijom.

Zapad se obrušio na Putina

Šefovi država obrušili su se u subotu navečer na Vladimira Putina nakon što je objavljeno da naoružani separatisti nastavljaju blokirati međunarodne istražitelje koji žele identificirati i vratiti u domovinu tijela žrtava rušenja aviona Malaysia Airlinesa u istočnoj Ukrajini.


Na informacije da su proruski pobunjenici srušili avion, počeli sami uklanjati tijela te pljačkati imovinu nekih od 298 žrtava, reagirao je i nizozemski premijer Mark Rutte rekavši da "Putin ima zadnju šansu za pokazati da namjerava pomoći".

"Šokiran sam slikama koje prikazuju krajnje nepoštovanje"


Izrazio je ljutnju nakon, kako je rekao, vrlo intenzivnog razgovora s ruskim predsjednikom. "Šokiran sam slikama koje prikazuju krajnje nepoštovanje na tom tragičnom mjestu. To je revoltirajuće", rekao je. Među putnicima su bila 193 nizozemska državljanina.

U međuvremenu je Australija pripremila nacrt rezolucije koja je poslana Vijeću sigurnosti UN-a. Rezolucija osuđuje obaranje aviona, zahtijeva da naoružane skupine omoguće istražiteljima pristup mjestu pada te poziva države regije da sudjeluju u istrazi.

Velika Britanija: Moguće nove sankcije Rusiji

Velika Britanija objavila je u subotu da postoji mogućnost uvođenja niza novih sankcija protiv Rusije zbog pada malezijskog zrakoplova, a britanski ministar obrane pozvao Moskvu da "izađe iz Ukrajine".

"Postoji niz dostupnih drugih sankcija, odsijecanja veza s Rusijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin treba trgovati sa Zapadom i oslanja se na londonski City", kazao je ministar obrane Michael Fallon za novine Mail on Sunday. "Ako je Rusija glavni krivac, možemo poduzeti daljnje akcije protiv nje i dati jasno do znanja da je ovakva vrsta sponzoriranog rata potpuno neprihvatljiva", kazao je.


Britanski premijer David Cameron kazao je da će Rusija, ako se dokaže da ukrajinski separatisti stoje iza rušenja malezijskog zrakoplova, biti odgovorna za destabilizaciju zemlje. "U tom slučaju mora biti jasno što to znači: to je direktan rezultat ruske destabilizacije jedne suverene države, narušavanje njezina teritorijalnog integriteta, podupiranje ubilačkih policija, kao i njihova obuka i naoružavanje", napisao je Cameron za novine The Sunday Times.

Cameron je također ocijenio da je previše europskih zemalja predugo bilo nespremno suočiti se s posljedicama onoga što se događa u istočnoj Ukrajini. "Vrijeme je da upotrijebimo svoju moć, utjecaj i resurse. Naša gospodarstva su jaka i njihova snaga raste. Pa ipak, ponekad se ponašamo kao da nam je Rusija više potrebna nego mi Rusiji".

U teoriji se slažu, ali u praksi stvar ne funkcionira

Američki državni tajnik John Kerry naglasio je u subotu u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom da se istražiteljima mora osigurati potpuni pristup mjestu nesreće malezijskog zrakoplova u Ukrajini, objavilo je američko ministarstvo vanjskih poslova. Kerry je rekao Lavrovu da su Sjedinjene Države "vrlo zabrinute" zbog izvješća da su ostaci žrtava i krhotine zrakoplova uklonjeni ili neovlašteno dirani, stoji u priopćenju State Departmenta.

Kerry je kazao da je Washington također zabrinut zbog uskraćivanja međunarodnim istražiteljima i promatračima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) "odgovarajućeg pristupa" mjestu nesreće u istočnoj Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je pak da su se Lavrov i Kerry složili da svi dokazi iz srušenog zrakoplovom, uključujući i snimač leta, trebaju biti na raspolaganju radi međunarodne istrage te da stručnjacima treba dati pristup mjestu nesreće. "Složili su se oko glavnog - da je potrebno osigurati apsolutno nepristranu, neovisnu i otvorenu međunarodnu istragu nesreće malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini koja se dogodila 17. srpnja", priopćilo je rusko ministarstvo.

298 žrtava

Podsjećamo, u četvrtak se zrakoplov Malaysia Airlines s 298 ljudi srušio u istočnoj Ukrajini. Boeing 777 srušen je ruskim sustavom projektila zemlja-zrak Buk u blizini ruske granice u selu Grabovo.

Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova bila su 173 Nizozemca, 44 Malezijca, 27 Australaca, 12 Indonežana, devet Britanaca, četvero Belgijaca, četvero Nijemaca, tri Filipinca, jedan Novozelanđanin i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj europskih poslova malezijskog avioprijevoznika.

Svjedoci događaj opisuju kao stravičan te ističu kako su s neba doslovno padala tijela. Isto tako, mnogo je ljudi pronađeno na mjestu pada, od kojih je velik broj nađen zavezan na avionskim sjedalima.

Pročitajte više