VIDEO Interventna opkolila Porin, azilant se sukobio s novinarom, izbjeglice idu pješke do Slovenije

Foto: Grgur Žucko/Pixsell, Index

Video: Dario Dalmacija/Index

U HOTELU PORIN u Dugavama smještene su i izbjeglice. Dolazi ih još, azilanti su nezadovoljni jer njih žele premjestiti u Kutinu. S hotelskih prozora su uzvikivali "Freedom", spominju Angelu Merkel. Došlo je do sukoba između jednog azilanta i novinara. Dio azilanata, njih desetak koji ne žele premještaj u druga skloništa poput Ježeva i Kutine, prosvjeduje u parku preko puta gdje su podigli dva manja šatora. Ne žele otići iz Zagreba gdje kako kažu imaju prijatelje, a neki čak i obitelji.

Jedan od njih kamenom je gađao snimatelja, nakon čega ga je jedan fotoreporter srušio na tlo i zadržao do dolaska policije.


Istovremeno neki od izbjeglica su s balkona bacali role toalet papira i komade namještaja uzvikivali "sloboda, sloboda", "ne želim biti ovdje", "želim otići".

 

Nakon sat,dva izbjeglice su počele napuštati hotel. Iako im je policija dala papir na kojemu piše da se jave na Zagrebački velesajam, njima je cilj domoći se Slovenije.

Tijek događaja

14:44 Policija izbjeglice šalje na Zagrebački velesajam,  no oni novinarima govore da su slobodni i da idu u Sloveniju.

;

14:34 Osmogodišnjak je u pratnji 18-godišnjeg ujaka Abela i oca stigao danas u Zagreb i nastavljaju za Njemačku. Ujak nam je rekao da je majka dječaka ostala u Siriji.

14:25 Skupina izbjeglica napustila je Porin i krenula pješice prema Sloveniji.

14:18 Fuaz iz Sirije putuje 16 dana. Žena mu je ostala u Turskoj, jedan sin je u Njemačkoj, a on i 14-godišnji sin su u Hrvatskoj. "U Siriji je loše, sve zgrade gore", kazao je.

Abudjavas ima 26 godina. Sam je. Nema roditelje, poginuli su u ratu. On je došao u Zagreb prije mjesec dana i kaže da ne može dobiti azil. "Azil u Zagrebu daju samo crncima i Marokancima. Uostalom u Hrvatskoj za mjesec dana dobiješ 100 kuna, a u Njemačkoj 500 eura. Ovdje je loša hrana. Iako mi se sviđa Hrvatska idem za Njemačku jer tu neću dobiti azil", rekao nam je Abudjavas koji se kaže bavio pet godina kick boxingom pa je već i prije bio u Hrvatskoj.

Jedan drugi je samo kratko dodao da je u Zagrebu loša hrana i da samo jedu rižu i tjesteninu.

13:30 Sirijci su izašli iz hotela, kažu kako žele u Njemačku, zahvaljuju se Hrvatskoj i ponavljaju: "Hvala Hrvatska, hvala"

13:15 Jedan od azilanata naljutio se što ga snima kamera pa je kamenom gađao novinare. Psovao je na hrvatskom jeziku. Fotograf je zatim azilanta oborio na pod, i držao ga dok nije došla policija koja je azilanta vratila u hotel.


Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Pročitajte više