Vaclav Klaus: Uvođenje jedinstvene europske valute bila bi ogromna pogreška, euro je katastrofa!

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus kritizirao je u intervjuu za francusku televiziju France 24 uvođenje eura kao jedinstvene europske valute, ocijenivši da bi to bio katastrofalan potez.

"Eurovaluta je katastrofa. Nadam se da u Francuskoj ljudi znaju da je euro katastrofa. Uvođenje jedinstvene valute u Europi bio bi potpuno promašen projekt", oštar je bio češki predsjednik.

Klaus smatra da je Prag donio odličnu odluku kada se odbio priključiti Budžetskom paktu Europske unije. Smatra da je ideja da se odgovornost za budžet neke države prenese u Bruxelles i prepusti birokratima potpuno neprihvatljiva.

Sporazum o budžetskoj stabilnosti prihvatilo je 30. siječnja 25 od 27 članica Europske unije. Dvije zemlje koje su odbile potpisati ugovor bile su Velika Britanija i Češka. Klaus je izjavio da njegova zemlja nije ušla u Europsku uniju da bi primala budžetske donacije iz fondova EU, već da bi nakon pada komunizma postala normalna europska država.

Češki predsjednik jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka na području ekonomije i financija i pokretač uspješnih ekonomskih reformi u Češkoj u vrijeme tranzicije.

Pročitajte više