"Valjda je sad jasno da PR agencije nisu problem!"



"APSOLUTNO pozdravljamo ovu odluku Vlade da predstavi javnosti sve ugovore marketinških i PR agencija koje su imale posla s vladinim institucijama odnosno s ministarstvima i Vladom. Za nas ovaj popis nije iznenađujuć i samo je potvrdio kako je udjel PR tvrtki u poslovima koji su imali s državom jako mali. Država je preko ministarstva i Vlade utrošila ukupno 133.3 milijuna kuna u osam godina, a od tog ukupnog iznosa na PR usluge utrošeno je svega 824 tisuće kuna! To je svega 0,6 posto", rekla je za Index Aleksandra Kolarić, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) komentirajući objavu poslova s marketinškim i PR tvrtkama koje je prvi objavio Index.

> HDZ-ova Vlada u osam godina na marketinške agencije potrošila 133 milijuna kuna, gotovo polovica otišla na račun Massola

Koji je bio argument Vlade da zabrani rad s PR agencijama?

Komentar čelnice HUOJ-am stručnog udruženja koje okuplja petstotinjak stručnjaka ove profesije, posebno je zanimljiv jer je prije dva mjeseca cjelokupnu hrvatsku PR zajednicu ekspresno na noge podigao tekst u jednom dnevnom listu gdje je neimenovani "premijerov bliski suradnik " izjavio da su PR-ovci godinama "imali dilove" s kontroverznim bivšim glasnogovornikom HDZ-a Ratkom Mačekom te da su dobro zarađivali od države u vrijeme HDZ-a.

Podsjetimo i kako je Vlada sredinom srpnja odlučila kako je tijelima državne uprave nije više dopušteno angažirati temeljem ugovora fizičke i pravne osobe za obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanja komunikacijama. S PR agencijama i tvrtkama iznimno mogu raditi oni koji budu imali posebnu dozvolu Vlade.

"Sada se zapravo vidi da ta odluka i nije imala nikakvog smisla jer kako sam rekla s 0,6 posto udjela u ukupnim poslovima u osam godina PR agencije zbilja nisu problem", naglasila je Kolarić podsjetivši da se u tom smislu i jasno očitovao HUOJ. Kako je rekla ni eventualno objašnjenje Vladine odluke da je odluka donesena zbog štednje sada, nakon objave podataka,  ne može biti logično.

Pozivamo predstavnika Vlade

Kolarić će ovih dana javno pozvati predstavnike Vlade Zorana Milanovića da budu prisutni 20. rujna u Rovinju kada se održava 13. skupština HUOJ-a, a posebna tema bit će upravo poslovi odnosa s javnošću u javnom sektoru. Također pozivaju i predstavnika Vlade da sudjeluje u radnoj skupini koja bi radila na poboljšanju javnih natječaja kako bi oni bili transparentniji.

"Znači, mi i dalje pružamo ruku podrške prema Vladi i zovemo na suradnju unatoč vrlo nepravednoj i diskriminirajućoj odluci", kaže Kolarić. Naglasimo kako stručno udruženje PR-ovaca podržavaju i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatsku udruga komunikacijskih agencija (HUKA).

Tvrtke koje su na tržištu stavljene u nepovoljan položaj

"Iako je pohvalno da je Vlada širom otvorila vrata prema ugovorima koji su sklapani s ministarstvima i Vladom nisam sigurna da je dobar potez bio objaviti sve ugovore  s tvrtkama koje su u punom ili djelimičnim vlasništvu države. Dio ih je monopolist, ali veliki dio tih tvrtki je na tržištu i objavljivanjem ovakvih poslovnih informacija postavljeni su u nepovoljan položaj u nekim budućim poslovima i pregovorima", naglašava Kolarić dodajući kako se iz objave ovih svih dokumenata implicira kako je zapravo sramotno raditi za državu i Vladu iako to nikako ne bi smio biti običaj.

> Komentar Aleksandre Kolarić: Kritiziraš premijera, a on ti zabrani cijelu struku

> HUOJ: Zinka Bardić zlonamjerno podmeće kolegama! Ako nešto zna, neka podnese prijavu!

> Milanovićeva osveta: Što smije Zinka Bardić, ne smije nitko drugi

> Čačićeva PR-ovka šokirana odlukom Vlade: "Morat ću se konzultirati s odvjetnikom"

> PR-ovci šokirani zabranom Vlade: Ovo je bez presedana i suprotno europskoj praksi!

> Evo kako Vlada objašnjava da se na Zinku Bardić ne odnosi nova odluka o PR agencijama

> Odluka Vlade: Zabranjuje se ministarstvima, agencijama i državnim tvrtkama rad s PR agencijama!

Pročitajte više