Vandali opljačkali pravoslavnu crkvu u Karlovcu

Foto: FAH

U NOĆI između subote i nedjelje provaljeno je u pravoslavnu crkvu Saborni hram sv. Nikolaja u Karlovcu, ukradeni su sakralni i drugi predmeti, razbacan inventar i učinjena je šteta, priopćeno je iz Gornjokarlovačke eparhije.

Vandali su obili bočna vrata, rekao je za Hini karlovački paroh Slaviša Simaković, bezbožno su oskvrnuli oltar i bogoslužbene predmete i knjige, dio predmeta su ukrali, a ono što nisu ukrali razbacali su po podu. Nema ni djelića hrama koji nije pregledan, u kojem nije ukraden ili razbacan crkveni inventar, a odneseni su svi križevi i oštećen pribor za krštenje, tako da današnji praznik Sretenja Gospodnjeg nismo mogli proslaviti bogoslužjem, rekao je karlovački paroh.

19 tisuća kuna štete

Posebno je, istaknuo je, žalostan što se izgred dogodio nakon jučerašnjeg bogoslužja koje je služilo pet episkopa i više svećenika, te što se današnja misa u povodu sv. Trifuna nije mogla održati. Paroh Simaković se pita je li riječ samo o koristoljublju ili je netko namjerno pokvario proslavu.

Po njegovoj procjeni, šteta je 19.000 kuna, ali, istaknuo je, "kako vrednovati" kada netko po crkvi prolije liturgijsko vino i ulje iz kandila na žrtveniku, razbaca knjige, zgazi i uprlja odjeću za bogoslužje.

Nije prvi put

U desetak godina, koliko je on paroh u Karlovcu, ovo je samo jedan u nizu izgreda. Posljednji je bio krajem prošle godine, kada su po crkvi bili ispisani grafiti "za dom spremni" i ustaško "U", a prije toga ukradeni su metalni poklopci na šahtovima, koji i danas imaju samo privremenu zaštitu od dasaka.

"Provalnici nikada nisu uhvaćeni, osim lopova koji je ukrao šahtove, pa nadležnima poručujem da je krajnje vrijeme da se stane na kraj tim nemilim događajima koji narušavaju red i mir, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj nanose veliku štetu u duhovnom smislu. Vandalima poručujem da je krajnje vrijeme da sami prekinu s tim jer sada živimo u društvu u kojem bi svatko trebao moći slobodno zadovoljiti i izraziti svoje vjerske potrebe", zaključio je paroh Simaković.

Policija je obavila očevid i potvrdila taj izgred.

Inače, Sretenje Gospodnje je crkveni blagdan (u Katoličkoj crkvi Svijećnica) i u Srbiji državni praznik - Dan državnosti te Dan ustavnosti.

Pročitajte više