Varga: Birokracija dosta često štiti javne interese od nepoćudnih investicija

Foto: Hina

NASTAVLJA se ulaganje u opremu KBC-a Rijeka kao i izgradnja nove bolnice u Rijeci, rečeno je nakon radnog sastanka ministra zdravlja Siniše Varge županom Primorsko goranskim Zlatkom Komadinom, gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i čelnicima zdravstvenih ustanova s područja Primorsko-goranske županije.

"Razgovarali smo o limitima naših zdravstvenih ustanova županijskih koje su više-manje u urednom stanju i dobroj suradnji sa HZZ-om i Ministarstvom. ukazali smo na tu diskrepanciju između privatnog županijskog i riječkog zdravstva gdje smo osnivači, i državnog kad izuzmemo bolnicu Lovran koja je korektna, u smislu višegodišnjeg zaostajanja KBC-a u prostoru i opremi i mislim da je svima jasno da je to stanje neodrživo i da se što prije mora pomaknuti s ove točke", rekao je župan Komadina.

Rijeci je najvažnija točka izgradnja novog KBC-a, pa je važno taj proces ubrzati kako bi se ta priča skinula s popisa aktualnih tema, dodao je gradonačelnik Obersnel.

Ministar Varga tijekom svog kratkog mandata već je drugi posjetio Rijeku svjestan da je višedesetljetno iščekivanje nove bolnice dovelo riječki KBC na sam rub održivosti: "Ono što je dogovoreno bilo kao modalitet nabave odnosno angažiranja izgradnja same zgrade je iz naše pozicije Ministarstva zdravlja na predugom štapu i nalažemo modalitete da barem prve faze koje su potrebne, obnova ginekologije i pedijatrije, da se to ubrza maksimalno..."

Ministar Varga nije želio komentirati situaciju u Bjelovarskoj bolnici, pa ni najnovije informacije da prvi slučaj spremačice u operacijskoj sali nije i jedini: "Bjelovarska bolnica, taj nalaz još nije došao do mene, sami znate da sukladno zakonu o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni inspektor je u samostalnom djelovanju mimo volje i uplitanja ministra zdravlja. Onog trenutka kada imamo priopćenje i za medije vezano za to, ćemo ga dati."

Kakva je sudbina Javnih natječaja za nabavu CT uređaja za KBC Rijeka i Pula? "To su natječaji koji su zatečeni. Stručno povjerenstvo napravilo je reviziju, javno nabavni postupci se prekidaju. onog trenutka kada prođe razdoblje zakonskog mirenja koje treba biti, raspisuje se novi natječaj za nabavu. Ako se ne varam, to je 15 dana od datuma prekida."

Po informatizaciji zdravstva na visokom 9. mjestu u Europi

Ministar Varga dio je tima koji s premijerom Milanovićem putuje u SAD na sastanke s vodećim IT tvrtkama. Već smo sada po informatizaciji zdravstva na visokom 9. mjestu u Europi, a uz dovršetak projekta e-zdravstvenog kartona i e-uputnice biti ćemo među prvih pet, napominje Varga i dodaje:

"Onog trenutka kad naši stručnjaci iz oblasti zdravstva koji idu s nama u Ameriku, to nije traženje isključivo tehnoloških mogućnosti za unapređenje, nego kao centar izvrsnosti u EU, hoćemo da Hrvatska kao teritorij bude odskočna daska, što za američke tvrtke, ali tako i za angažiranje hrvatskih IT stručnjaka iz oblasti zdravstva, da mogu dalje proširivati svoje djelatnosti i imati izvozne proizvode, što za Europu, što globalno."

Na pitanje misli li da će Amerikanci prihvatiti otezanja koja im može prirediti naša birokracija, Varga je stava da to nije glavna prepreka za pokretanje poslova: "Birokracija dosta često i štiti javne interese od nepoćudnih investicija i ponekad iz tih razloga, da bi se konačni rezultat dobio, da je maksimalno transparentan, moraju se određeni birokratski postupci poštivati."

Ministar zdravlja Siniša Varga svoj je posjet primorsko goranskoj županiji nastavio posjetom Thalassotherapii Opatija.

Pročitajte više