Varga: Naš je zdravstveni sustav pri vrhu Europske unije, dajem mu ocjenu 4,7

Foto: Hina

MINISTAR zdravlja Siniša Varga ocijenio je danas hrvatski zdravstveni sustav s ocjenom 4,7, istaknuvši da za 472 eura godišnje, koliko po glavi stanovnika izdvajamo za zdravstvo, imamo bolje rezultate od puno bogatijih zemalja.

"Kada se gleda sustav u cjelini, liječnike i medicinske sestre, rezultate njihova rada i pobol stanovništva, naš je zdravstveni sustav pri vrhu Europske unije. Čisto školski, dajem mu ocjenu 4,7. Na preostalih 0,3 do čiste petice radimo, no to ćemo teškom mukom steći", rekao je Varga na upit u kakvom je stanju zatekao zdravstveni sustav kada je prije dva mjeseca preuzeo ministarsku dužnost.

U Europskoj uniji prosjek izdvajanja za zdravstvo po glavi stanovnika iznosi 2.171 euro godišnje.

Varga je istaknuo da je hrvatski zdravstveni sustav, po međunarodnim parametrima uspješnosti, na 19. mjestu u Europi. "U kratkom roku namjeravamo poboljšati sustav tamo gdje smo loše ocijenjeni, kako bismo bili bolje rangirani, što u konačnici koristi našim građanima i pacijentima", rekao je Varga novinarima prigodom otvaranja međunarodnog simpozija dentalne morfologije.

Najavio je i uvođenje elektroničkog zdravstvenog kartona do kraja godine, te poboljšanje projekta e-listi čekanja i sustava e-naručivanja. Liste čekanja trebalo ni smanjiti i svođenjem nepotrebnog upućivanja na minimum.

Pacijente je pozvao da se odazivaju na preglede i dijagnostiku kada su naručeni, te da podignute nalaze dostavljaju svojim liječnicima.

Pročitajte više