Varga o diskriminirajućem postupku dobivanja "pilule za dan kasnije": Želimo spriječiti zlouporabe

Foto: FAH

NAKON što je Hrvatska ljekarnička komora objavila smjernice i naputak Ministarstva zdravlja za izdavanje "pilule za dan poslije", ellaOne, u medijima se podiglo dosta medijske prašine oko naputka koji su mnogi prozvali diskriminirajućim, jer od pacijentica traži da otkriju intimne detalje o svojemu seksualnom životu.

> Tko želi pilulu za dan poslije, ljekarniku mora otkriti detalje o svom seksualnom životu

ellaOne tako se može dobiti bez recepta samo uz ispunjeni formular koji se mora potpisati i predati zaposlenima u ljekarni. Jedno od pitanja u navedenom formularu je: "Nakon zadnje mjesečnice, je li pacijentica imala nezaštićeni spolni odnos prije ove situacije?".

Ljekarnik ima pravo i pozvati se na priziv savjesti te mora donijeti samostalnu odluku o tome hoće li lijek izdati ili će se pozvati na priziv savjesti i uputiti pacijenticu na drugog ljekarnika. Također mora procijeniti je li u redu izdati lijek ili će pacijenticu uputiti liječniku. Maloljetne osobe ellaOne moći će kupiti samo uz prisutnost roditelja ili staratelja.

Varga: Procedura je tu da zaustavi nuspojave i zlouporabe

Ministar Siniša Varga putem Facebooka osvrnuo se na medijske navode o diskriminirajućoj proceduri pri izdavanju pilule, naglašavajući kako je ista određena na taj način upravo zbog zaštite zdravlja pacijentica te kako bi se zaustavile moguće "nuspojave i zlouporabe".

"Kada je riječ o lakšoj dostupnosti "pilule za dan poslije" sigurnost i zdravlje pacijentica su nam na prvom mjestu. Riječ je, naime, o hormonskom lijeku koji zahtijeva odgovorno korištenje kako bi se izbjegli eventualni rizici po zdravlje pacijentica. Baš iz tog razloga uputili smo ljekarnike i druge zdravstvene radnike u procedure koje će, olakšavajući dostupnost ovog lijeka, ujedno zaštititi privatnost i zdravlje naših pacijentica.

Svaki lijek, pa tako i ovaj, treba izdavati kada je on nužan i siguran za uporabu, kako bi se spriječile neželjene nuspojave i zlouporabe - to su najviši standardi zaštite kojih se namjeravamo i dalje držati, u skladu s praksama zemalja Europske unije", zaključuje Varga u svojoj objavi na Facebooku.

Pročitajte više