Varufakis: Nijemci, pomognite Grčkoj kako se zmijsko jaje nacizma ne bi izleglo

Screenshot: bundesfinanzministerium.de

DANAS se u njemačkom ministarstvu ekonomije održao sastanak između njemačkog ministra ekonomije Wolfganga Schäublea i njegovog grčkog kolege Janisa Varufakisa. Po završetku sastanka, ministri su na konferenciji za novinare saželi ključne zaključke razgovora.

Ministar Schäuble istaknuo je kako je Njemačka spremna nastaviti pomagati Grčkoj na njezinom putu stabilizacije.

"Spremni smo pomoći Grčkoj u stvaranju učinkovite porezne administracije, pružit ćemo svu svoju tehničku pomoć. Njemačko ministarstvo financija obećalo je poslati 500 poreznih savjetnika Grčkoj. I prije sam to nudio, ali ponuda se nije prihvatila. Danas smo razgovarali i o bilateralnim mjerama, ne samo o europskim problemima.

U interesu je obje strane da Grčka krene putem održivosti. Rekao sam kolegi da sam skeptičan oko dijela mjera koje je najavila Grčka, neke ne idu u smjeru koji želimo vidjeti. Kazao sam da poštujemo mandat koji je ova vlada dobila od grčkoga naroda, ali i mi smo svoj mandat dobili od njemačkoga naroda! Razgovarali smo o monetarnoj uniji, koja je poseban konstrukt koji su ekonomisti od uvođenja kritizirali, kolega Varofakis to dobro zna pošto je i sam ekonomist.

Mi imamo zajedničku monetarnu politiku, ali pojedinačne fiskalne i ekonomske politike. Moramo pomoriti međudržavne razlike, nacionalni parlamenti moraju poštivati nacionalni kontekst i nacionalne budžetne vlasti. Te postavke mogu se mijenjati jedino mijenjanjem europskih ugovora, a to nije lako i ne može se napraviti preko noći, i baš  zato je ključno da se držimo ugovora. Pouzdanost je uvjet za povjerenje, a to nam treba u odnosima.

"U pomaganju Grčkoj išli smo do granice razumnog"

Istaknuo sam da smo do sada u pomoći Grčkoj išli do kraja onoga što je moguće i razumno, svi progami bazirani su na tome da smo htjeli pomoći Grcima da si sami pomognu.

Da bismo mijenjali postojeći program pomoći bio bi potreban pristanak svih strana, a pitanje je kako bi Grčka pristupala drugim tržištima bez podrške programa, pitanje na koje danas nismo odgovorili.


Svatko u Europi može biti uvjeren da će Njemačka učiniti sve u svojoj moći da osigura da Europa bude spremna za budućnost.

Osobno, aktivan sam mnogo godina u politici i nikad neću prestati učiti iz povijesti prošloga stoljeća. Ostat ću pri poziciju da je ujedinjena Europa najbolja stvar za 21.stoljeće, zato mi je bitno da dobijemo potporu za projekt europske integracije i zato budno pratim kako potpora europskom projektu malaksa. Imamo zajedničku odgovornost spram budućnosti, moramo se potruditi da ljudi diljem Europe shvate važnost europskog projekta", kazao je njemački ministar financija.

Grčki ministar financija Janis Varofakis zauzeo je izuzetno pomirljivi ton, ističući kako je došao naglasiti da će Grčka tražiti rješenje svojih problema u okviru Europske unije.

Varufakis: Njemačka u Grčkoj ima partnera

"Danas ujutro imao sam užitak izložiti grčke državne prioritete koje bismo htjeli ostvariti unutar jake i prosperitetne Unije. Nismo došli do dogovora, nismo se čak ni složili oko toga da se ne slažemo. složili smo se, s moje pozicije, oko toga da ćemo ući skupa, kao partneri, u pregovore i tražiti zajedničku Europu. Nismo raspravljali o grčkome dugu, o rokovima za otplatu. Postavili smo okvir koji bi mogao voditi okončanju krize. Grčke ekonomski problemi predugo se povlače po naslovnicama. Frustracije rastu na svim stranama, pa i u Njemačkoj, bitno je to okončati.



Moji sunarodnjaci žele da se završi s time, a i Nijemci bi htjeli nastaviti dalje, da se bave nekim drugim problemima. Neki u Europi misle da je rješenje odvajanje. Srećom, danas sam posjetio državnika kojemu je europsko jedinstvo cjeloživotni projekt. Danas sam mu rekao da ima partnera ne samo oko pitanja u Grčkoj, već i oko europskih pitanja.

Naša vlada napravit će sve u borbi s korupcijom, s izbjegavanje poreza i ostalim pošastima koje koče Grčku. Treba nam moralna, tehnička i institucionalna podrška. Grčki poslovni model se slomio, a mi smo potrošili previše vremena ne čineći ništa. U 2010. propustili smo sjajnu priliku, zato smo danas ovdje.

"Od Sirize možete očekivati salvu razumnosti"

Želimo stvoriti zajednički europski plan da odradimo stvari kako treba.

Želio bih poslati poruku Nijemcima. Od naše vlade možete očekivati salvu razumnosti, prijedloge koji su ciljani interesu prosječnog Europljanina, a ne prosječnog Grka te posvećenost otvorenosti i iskrenosti, bez spletkarenja. Možete očekivati zdravu makroekonomsku analizu i učinkovite mikroekonomske reforme. To je obveza naše vlade.

Zauzvrat, tražimo možda najvrjedniji resurs - vrijeme unutar kojega partnerima u IMF-u, ECB-u i EK-u može predložiti reforme i plan kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera. Europa je na raskrižju, mora naći ravnotežu između mijenjanja pravila i čuvanja postojećih pravila i ugovora.

"Nacizam podiže glavu u Grčkoj, tražimo pomoć"

Kad sam posjetio Pariz prije nekoliko dana, rekao sam da sam posjetio duhovni dom Grčke. Danas sam u drugome grčkom duhovnom domu. Od prvog dana stupanja na dužnost nosim se s ekonomskom krizom, a mislim da je njemačka nacija ona koja najbolje može razumjeti Grke. Nijemci najbolje razumiju kako ekonomija na koljenima i poniženje jednog naroda mogu evoluirati u grozne stvari.

Danas se vraćam u parlament u kojemu je treća najjača stranka nacistička partija. Okrutna je ironija da nacizam diže glavu upravo u Grčkoj. Zmijsko jaje nacizma moglo bi se izleći. Treba nam potpora Njemačke da se borimo protiv toga, da ostanemo postojani u našoj težnji da se depresija poput one 1930-ih više ne ponovi. Mi ćemo sa svoje strane odraditi svoje, a uvjeren sam da će i naši partneri učiniti isto", zaključio je Varufakis.

Pročitajte više