Vatikan smijenio rastrošnog njemačkog biskupa: Na obnovu svoje rezidencije potrošio 31 milijun eura

Screenshot: YouTube

VATIKAN je u srijedu smijenio njemačkog biskupa jer je 31 milijun eura crkvenog novca potrošio na ekstravagantnu rezidenciju, u trenutku kada je novi papa Franjo već propovijedao štednju i skromnost.

Ozračje u biskupiji Limburg je postalo takvo da biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst više nije mogao plodno obavljati svoju svećeničku dužnost, pojasnio je Vatikan. Biskupu Tebartz-van Elstu, nazvanom "rastrošni biskup", rečeno je prošlog listopada da privremeno napusti biskupiju dok crkvena istraga i revizori ne istraže koliko je potrošio. Biskup je odmah tada ponudio razrješenje koje je Vatikan prihvatio.

"Sveti Otac moli vjernike biskupije Limburg da prihvate odluku Svete Stolice i da pokušaju ponovo pronaći ozračje milosrđa i pomirbe", stoji u priopćenju Vatikana. U međuvremenu će biskupiju voditi prelat, mons. Manfred Grothe, a za Elsta će u dogledno vrijeme biti pronađen novi položaj.

U biskupiji Limburg se već dugo šuškalo o luksuzu kojem je sklon Tebartz-van Elst: o skupocjenom priboru za jelo za njegovu rezidenciju ukrašenom njegovim monogramom, o namještaju i umjetninama te ne samo o skupoj limuzini nego čak o željezničkoj pruzi koja se gradi praktično samo za biskupa. No nezadovoljstvo je buknulo kada je postalo jasno kako njegova nova rezidencija neće koštati pet ili šest, nego najmanje 30 milijuna eura i kako nije sigurno ni da će taj iznos pokriti troškove. Istovremeno, čak i katedrala u Limburgu, jedan od najreprezentativnijih primjera kasnoromaničke arhitekture, nužno treba popravke - ali za nju, kao i za brojne druge crkve, novaca nema.

Pročitajte više