Vatreno u Španjolskoj: Policija napala rudare gumenim mecima, oni uzvratili zoljama i praćkama

ŠPANJOLSKI rudari, koji već danima prosvjeduju zbog smanjenja subvencija za 190 milijuna eura, sukobili su se danas s policijom na sjeveru zemlje. Prema informacijama iz Ministarstva unutarnjih poslova, ozlijeđena su četvorica policajaca te troje novinara, javlja agencija AFP. Jedan od novinara navodno je pogođen gumenim metkom u prsa te je hitno prevezen u lokalnu bolnicu.

Rudari su ujutro na cestu postavili zapaljene automobilske gume, kako bi blokirali prolaz. Policija ih je napala gumenim mecima, a oni su spremno odgovorili ručno napravljenim zoljama i praćkama. Rudari tvrde kako ih je policija bezrazložno napala te da su bili primorani braniti se.

"Prosvjedovali smo kako bismo sačuvali naše poslove, a onda nas je policija bezrazložno napala. Bili smo primorani braniti se", ispričali u za AFP ogorčeni rudari. Čak 4.000 radnih mjesta u rudarstvu bit će ukinuto kako bi se smanjila potrošnja u krizom zahvaćenoj Španjolskoj. Prosvjedi diljem zemlje se nastavljaju, a vlada još uvijek ne nalazi rješenje za izlazak zemlje iz duboke krize. Prema posljednjim podacima nezaposlenost u toj zemlji nadmašila je rekordnih 25 posto, a prema predviđanjima stručnjaka, Španjolsku ne očekuje svjetla budućnost.

Pročitajte više