Važna poruka iz Kaira: Egipatski predsjednik protivi se stranoj vojnoj intervenciji u Siriji

EGIPATSKI predsjednik Mohamed Morsi danas je kazao kako se "protivi svakom obliku vojne intervenciju u Siriji", što je vrlo važna poruka koja dolazi iz Egipta - zemlje koja ponovno postaje važan igrač na političkoj sceni Bliskog istoka.

Valja napomenuti kako se Morsi u ideološkom smislu razilazi sa sirijskim vlastima. Dapače, Sirijsko nacionalno vijeće, koje djeluje kao predstavnik sirijske opozicije u inozemstvu, blisko je povezano s Muslimanskom braćom iz čijih redova dolazi Morsi.

Međutim, egipatski predsjednik je svjestan da bilo kakav oblik vanjske intervencije može samo donijeti političku nestabilnost regiji. "Svi moraju napokon shvatiti da se ratom ne dolazi do stabilnost, jer se mir može postići samo na temelju pravde za sve. Egipat nikada neće sudjelovati u napadima na neku stranu i nikada neće prihvatiti prijetnje našoj sigurnosti i sigurnosti regije", kazao je Morsi na konferenciji u Kairu, dodavši kako "sirijski narod želi odlazak Assada", te ga onda on mora i izboriti.

Mogući razlog ovakvog nesvrstavanja može ležati i u planu Morsija da se makne iz krila SAD-a i čvršće poveže s Kinom i Iranom, kako bi razbio postojeći balans odnosa u regiji, odnosno dominaciju SAD-a, Izraela i Saudijske Arabije. O tome je prošlog vikenda govorio i vanjskopolitički strateg iz američkog New World Strategies Coalitiona, Michael Hughes.

Pročitajte više