Već šest mjeseci predsjednik Srbije odbija primiti u posjet pripadnike hrvatske manjine

Foto:  AFP

"IAKO se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić voli hvaliti kako njegova zemlja poštuje manjinska prava on se ponaša posve suprotno. Naime već šest mjeseci odbija primiti predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji", rekao je za HTV Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a i zastupnik u Skupštini Srbije. 
 
Ured predsjednika Srbije nije se očitovao ni na novinarski upit kolega s HTV-a kada će primiti hrvatsko izaslanstvo. 
 
"No ovo je samo još jedan djelić sveukupnog odnosa prema hrvatskoj zajednici koja, primjerice, već deset godina čeka da Srbija počne poštivati sporazum o zaštiti manjina koji je potpisala s Hrvatskom. Tako recimo do danas nije riješeno pitanje udžbenika za djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, njih oko 450", navodi se u prilogu HTV-a o hrvatskoj manjini u Srbiji. 
 
Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalno vijeća nema nijedan udžbenik na hrvatskoj jeziku osim Hrvatskog jezika koji je tiskan ove godine od 1-8 razreda. 
 
"I tu je opet bila diskriminacija jer je Srbija osigurala besplatne udžbenike samo za prva četiri razreda. HNV je da podrži nastavu kupio komplete udžbenika i darovao ih i kad smo tražili refundiranje troškova od ministarstva prosvjete nikada niti odgovora nismo dobili" rekao je Bačić za HTV.

Pročitajte više