Većina Europljana podupire Zajedničku poljoprivrednu politiku i poticaje poljoprivrednicima

 Foto: scx.hu
 
VIŠE od tri četvrtine (77 %) Europljana smatra da svi građani EU-a imaju koristi od zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), dok ih više od 90 % podupire glavne smjernice novog ZPP-a, kao što su pravednija i usmjerenija pomoć (92 %) te uspostava veze između financijske pomoći namijenjene poljoprivrednicima i poštovanja poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš ("ozelenjivanje", 91 %).
 
To su glavni rezultati istraživanja Eurobarometra o ZPP-u koje je danas objavila Europska komisija (EK).
 
"Ovim se rezultatima potvrđuje važnost koju Europljani pridaju potpori poljoprivredi i ruralnim područjima. Osim toga, njima se potvrdila vrlo jaka simbioza između smjernica reformiranog ZPP-a i očekivanja građanskog društva. Ta važna i jaka veza između građana i poljoprivrednika ojačat će zahvaljujući novom ZPP-u kojim će se ukupne koristi za društvo, okoliš i gospodarstvo povećati te će ih se učiniti konkretnijima u svakodnevnom životu za europsko društvo i svakog poreznog obveznika.", kazao je povjerenik EK-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos.
 
Vrlo je važan razvoj ruralnih područja
 
Europljani poljoprivredi pridaju sve veću važnost te je uz razvoj ruralnih područja smatraju "vrlo važnim" ulogom u budućnost (53 %, tj. 7 postotnih bodova više nego 2009.). Apsolutna većina smatra da je u Europskoj uniji jednako važno osigurati raznolikost poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.
 
Više od 80 % Europljana podupire ključne ciljeve ZPP-a, osobito osiguranje opskrbe poljoprivrednim proizvodima, uravnoteženiji razvoj ruralnih područja ili potporu mladim poljoprivrednicima.
 
Ta je potpora još veća kada je riječ o temeljnim smjernicama reforme: 91 % njih (+ 4 %) smatra dodjelu financijske pomoći poljoprivrednicima u pogledu poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš ("ozelenjivanje") pozitivnom, kao i ravnopravniju i usmjereniju dodjelu pomoći poljoprivrednicima (92 %, tj. + 4 % u odnosu na 2009.).
 
Europljani podupiru potpore poljoprivrednicima
 
Većina građana EU-a suglasna je s potporom poljoprivrednicima i s udjelom proračuna EU-a u tu svrhu.
 
Da je iznos pomoći poljoprivrednicima primjeren smatra 45 %, "prenizak" 26 % ("previsok" 13 %).
Čak 91 % Europljana misli da je važno podupirati ranjiva poljoprivredna gospodarstva izložena klimatskim, sanitarnim ili gospodarskim nedaćama te otprilike jedan od dva ocjenjuje da je to načelo "vrlo važno" (48 %).
 
Za potporu koju EU dodjeljuje poljoprivrednicima u okviru ZPP-a čulo je 64 % Europljana, dok je u prethodnom istraživanju iz 2009. samo 41 % izjavilo da je čulo za ZPP.
 
Većina Europljana (61 %) zna da su prihodi u poljoprivredi niži od prihoda u drugim gospodarskim sektorima.
 
U pogledu informiranja potrošača, istraživanje je pokazalo da Europljani obraćaju veliku pažnju na kvalitetu prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko i neke vrste mesa, te da imaju velika očekivanja u pogledu sljedivosti. Većina (53 %) je spremna platiti malo više kako bi na etiketama bili navedeni podaci o podrijetlu proizvoda.
 
 

Pročitajte više