Veliki pomak u borbi protiv AIDS-a? Stručnjaci odobrili lijek za prevenciju zaraze HIV-om, čeka se odobrenje FDA

KOMISIJA američkih zdravstvenih stručnjaka prvi je put podržala lijek za prevenciju širenja HIV-a, u ovom slučaju namijenjen zdravim ljudima koji su izloženi povećanom riziku od zaraze, prenosi BBC.

Savjetodavna komisija za antivirusne lijekove predložila je nadležnoj agenciji da odobri lijek koji bi se pio na dnevnoj bazi. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ne mora donositi odluke u skladu s prijedlozima komisije, ali uglavnom to radi. Stoga se očekuje da će Truvada, kao preventivan lijek, biti odobrena.

Usprkos tome, neki se zdravstveni djelatnici i aktivističke skupine koje se bave oboljelima od HIV-a protive odobravanju takve uloge lijeka. Protivnici su zabrinuti da bi korisnici mogli dobiti lažan osjećaj sigurnosti te se prestati štititi. Također ih brine mogućnost razvoja novog soja HIV-a koji bi postao otporan na lijek.

FDA je prije nekoliko godina odobrila Truvadu za HIV pozitivne osobe koji uz nju koriste i druge lijekove. Istraživanja iz 2010. godine pokazala su da smanjuje rizik od prijenosa HIV-a zdravim homoseksualnim muškarcima te među partnerima od kojih je jedan HIV pozitivan za 44 do 73 posto.

Komisija je s 19 naprema tri glasa podržala prijedlog da se Truvada prepisuje skupinama koje su, prema istraživanjima, izložene najvećem riziku, a to su nezaraženi muškarci koji imaju spolne odnose s više muških partnera te ljudi koji imaju HIV pozitivne partnere.

Očekuje se da će FDA donijeti konačnu odluku o upotrebi Truvade u preventivne svrhe do 15. lipnja.

Pročitajte više