Vesna Balenović: Da bi se po Zadru gradile raskošne vile, đaci u domu su morali jesti mršave hrenovke!

OPTUŽEN da je navodno oklevetao ravnatelja Zadarskog đačkog doma Milu Ivkovića, na optuženičkoj klupi suda u Zadru još jednom se našao poznati zadarski "zviždač", bivši kuhar Boris Franić.

Podsjetimo, prije pet godina tadašnji kuhar Franić usporedio je prispjele fakture za namirnice namijenjene đačkom restoranu s fakturama koje je isti dobavljač, za iste namirnice, istog dana ispostavio obližnjim hotelima. Bilo je razvidno da je ravnatelj Mile Ivković ugovarao, nabavljao i višestruko preplačivao namirnice za restoran Đačkog doma u Zadru, tvrdi Vesna Balenović.

Otkaz zbog "odavanja poslovnih tajni i povrede časti"

Bez dlake na jeziku, revoltirani kuhar Franić, nakon neugodne spoznaje, nazvao je ravnatelja Ivkovića "pravim" imenom. "Da, istina je da sam ga nazvao kriminalcem. Istina je i da sam mu rekao da se može sramiti, da potkrada đake i studente, da su oni zbog toga gladni, te da to nije njegova djedovina", potvrdio je Franić.

Kako bi ravnatelj Ivković zaštitio svoj  dugogodišnji "business" zbog navodnog odavanja "poslovnih tajni", uručio je kuharu Franiću trenutni izvanredni otkaz, te ga je tužio i zbog "povrede časti", podsjeća najpoznatija hrvatska zviždačica Vesna Balenović.

Na jučerašnjem ročištu Ivković se nije pojavio, a njegov odvjetnik Ante Krajina opravdao ga je službenim putem. Ipak, poručio je kako je voljan spor riješiti mirnim putem. "Ukoliko se Franić u svim medijima u kojima ga je svojevremeno oklevetao, ispriča i objavi demantij svih tih navoda, Ivković je spreman spor riješiti mirnim putem", rekao je odvjetnik Krajina.


"Treba usporediti Ivkovićeve plaće i imovinu koju posjeduje"

Ponudu odvjetnika Krajine kuhar Franić je odbio duboko uvjeren da "pravda pobijediti mora i da Ivković mora kazneno odgovarati za dvadesetogodišnje manipuliranje i zakidanje zadarske mladosti na prehrani".

"Takvim radom ravnatelj Ivković oštetio je Đački dom za najmanje 300.000 kuna godišnje. S obzirom da takvim stilom Ivković vodi Đački dom već 20 godina, možemo smatrati da je državu oštetio za najmanje šest milijuna kuna" – izjavljuje Boris Franić.

"Dovoljno bi bilo usporediti ukupne Ivkovićeve plaće sa imovinom koju posjeduje, pa utvrditi veliki raskorak i disbalans. Poreznici bi u slučaju Ivkovića imali i te kako posla. Da bi se po Zadru gradile raskošne vile, đaci u domu morali su jesti mršave hrenovke!" – izjavila je Vesna Balenović, predsjednica udruge "Zviždač".

"Zašto zadarsko državno odvjetništvo neradom štiti Ivkovića?"

"Zanima me što u cijeloj ovoj priči radi državno odvjetništvo u Zadru? Zašto svojim neradom štiti optuženog Ivkovića?", pita se Balenović.

Naime, još u kolovozu 2009. godine Zadarska policija okončala je krim obradu i podnijela kaznenu prijavu protiv Ivkovića, zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i da je samo u 2008. godini oštetio Đački dom za oko 330.000 kuna.

"Prošlo je pet godina otkad je Franić podnio kaznenu prijavu, a iz Državnog odvjetništva u Zadru ni glasa. Zar nije bilo dovoljno vremena za riješiti ovu prijavu", pita se Balenović.

"Kada bi netko u Državnom odvjetništvu  materijalno odgovarao za svu štetu nastalu nakon razumnog roka potrebnog  za rješavanje  prijave, slučaj bi bio brzo riješen. Ovako se čini upravo suprotno, da je netko nagrađen da zavlači i blokira obradu ove kaznene prijave. Državno odvjetništvo ipak ne bi trebao predstavljati komercijalni, već javni servis građana, pa zato pozivam Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da zaustavi eroziju ugleda institucije koju vodi i da ovaj predmet bude riješen  pravedno u hitnom postupku", ističe Balenović.

Pročitajte više