Video: Specijalci su 90-ih branili zemlju od bradate, a u zimu 2012., od bijele napasti

"JE LI ovo neka invazija!?" pitali su se stanovnici pitoresknog i snijegom zametenog sela Mali Lipovac u Samoborskom gorju, kada su ugledali 50-ak tipova kako na minus 10 i po jakom vjetru, u vojnim jaknama odlučno čiste snijegom potpuno prikrivenu cestu koja to zabačeno selo posljednjih dana sve teže spaja sa svijetom.


Bez puno filozofiranja, ali s puno akcije i zafrkancije


Kao i tolika mjesta u Lici, Dalmaciji, Gorskom Kotaru i Slavoniji, i ovo je ove veljače spoznalo kako izgleda kada se snježna idila pretvori u moru koja ne prestaje danima. Samoorganizirani ratni veterani iz specijalne policije su im bez puno priče, ali s puno akcije, olakšali život.

Primjetno je da im u prilikama kao što je ova, proradi timski duh skovan u najspecifičnijim i najpogibeljnijim prilikama, pa će i golim rukama razgrtati snijeg poput ralica, ali će istovremeno sprdati jedni druge: Slušali smo kako specijalac Zagorac priča vic ratnom kolegi Imoćaninu u kojem su glavni junaci upravo ljudi iz njegovog kraja, koji je kao što znamo, u izvanrednom "bijelom" stanju.

Specijalci su devedesetih branili zemlju od bradate, a u zimu 2012., od bijele napasti

Pun autobus veterana u prepoznatljivim zelenim "komandosicama" s mačem i munjama na rukavima, rano jutros krenuo je iz Zagreba prema snijegom okovanom kraju iznad Samobora. Upravo na tom području, prvi hrvatski specijalci pripremali su se za rat prije nego što je počeo, da bi se na dobro poznate, ali potpuno zametene i zaleđene lokacije, vratili više od dvadeset godina poslije.

Od Velebita do Samoborskog gorja: S lopatom i dva desetljeća više na grbači, jednako efikasni kao s puškom i u najboljim godinama

Nisu više mladi kao nekad i umjesto pušaka sada su nosili lopate, ali gotovo dva desetljeća nakon što su otklonili ratnu opasnost, odazvali su se na poziv ministra za branitelje Predraga Matića Freda i baš u maniri specijalaca: Zdušno, složno, brzo i efikasno, potpuno "riješili" preko metar debele nanose na planinskoj cesti koja vodi do mjesta, u iznimno teškim uvjetima, koji su sve s kojima smo pričali, podsjetili na snježni, burni i zimski pakao velebitskih "čuka", koje su upravo policijski specijalci čuvali cijelo vrijeme rata. Danas su pak posebno obradovali starije i nemoćne stanovnice Malog Lipovca, čije su kuće oslobodili snježnog okova i omogućili im izlazak, dok su do ostalih ne samo očistili nanose za prolazak ljudi, nego su bez ikakve mehanizacije, samo s lopatama u rukama izglancali puteve kojima nakon njihovog lopatanja mogu proći i vozila

Ratni veterani očitali lekciju "institucijama"

Policijski specijalci su u ovu akciju krenuli na poziv i inicijativu ministra branitelja, koji se i sam latio lopate. Njihovi suborci iz 4. gardijske brigade su u Splitu jednakim žarom odgovorili na ovu inicijativu i kako saznajemo, tamo ih se prijavilo više nego što je bilo raspoloživih lopata. Međutim, nisu svi krakovi državnog aparata reagirali jednako ekspresno i još bitnije, konkretno, kao što je onaj kojeg je "zadužio" Fred. Naravno, ne da se svakome, kao ovim veteranima, potegnuti ranom zorom iz Bjelovara, Siska, Varaždina, Zagreba, Krapine, da bi se vlastitim šakama i ozeblinama pomoglo nekoj nepoznatoj i snijegom zarobljenoj bakici na Samoborskoj gori. Puno je lakše vijećati u klimatiziranim dvoranama i "izražavati nadu i zabrinutost".

Pročitajte više