Vijetnam zbog misteriozne smrtonosne bolesti zatražio pomoć Svjetske zdravstvene organizacije

VIJETNAM je zatražio međunarodnu pomoć u istrazi misteriozne bolesti koja je do sad odnijela najmanje 19 života i od koje je oboljela još najmanje 171 osoba. Kako prenosi AP, bolest uglavnom pogađa djecu i osobe mlađe životne dobi. Početni simptomi su vrućica, gubitak apetita i osip na rukama i stopalima. Pacijenti kojima se odmah ne pruži liječnička pomoć, mogu imati problema s jetrom, a može doći i do višestrukog zatajenja organa.

Trenutno se stotinjak ljudi nalazi u bolnici, od čega ih je desetak u kritičnom stanju. Pacijente sa slabijim simptomima poslali su na kućno liječenje. Vijetnamski liječnici kažu kako suzbijanje bolesti dobro napreduje u slučajevima u kojima je otkrivena u ranom stadiju, ali ih brine što se kod 29 pacijenata vratila nakon uspješnog liječenja. Uzrok bolesti zasad je nepoznat. Vijetnamci su stoga zatražili i pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u rješavanju ovog misterija.

Prvi slučajevi bolesti zabilježeni su još u travnju prošle godine, ali se do listopada broj zaraženih smanjio. Novi val oboljenja započeo je prošlog mjeseca, sa 68 novih slučajeva zaraze i osam smrti u svega 10 dana, između 27. ožujka i 5. travnja. Većina zaraženih su mještani izrazito siromašnog sela Ba Dien.

Pročitajte više