Vinar Čobanković: Odgulio je krumpire pa sad uživa u imovini koju je kao ministar povećao za 30 puta!

Foto: Goran Ferbezar/Pixsell

PETAR ČOBANKOVIĆ, bivši ministar koji je u zamjenu za zatvorsku kaznu "gulio krumpire", danas se hvali da je vlasnik "najveće male vinarije" u Hrvatskoj. Laude Čobankovićevoj vinariji objavljene su jednoj dnevnoj tiskovini u kojoj stoji da na 96 hektara vlastitih vinograda pobere grožđa za godišnju proizvodnju od ogromnih 800.000 - 900.000 litara vina. Ima 25 zaposlenika i svih "plaća bez dana zakašnjenja".

Čobanković kao Todorić ima za sve zahvaliti Sanaderu i poticajima


No, kako je ovaj bivši član HDZ-a, bivši ministar i potpredsjednik Vlade proglašen krivim za zloupotrebu položaja i ovlasti u slučaju Planinska postao "uzoran vinar"? Uzoran gotovo kao Ivica Todorić. Osim hvalospjeva u medijima zbog njihovog "poduzetničkog duha" spaja ih način zgrtanja bogatstva i to putem sumnjivih državnih poticaja kojih nije nedostajalo u doba HDZ-a Ive Sanadera.  

Čobankovićev uzlet u visoku politiku počinje kada i uzlet Ive Sanadera. Tako je 2001. godine postao vukovarsko-srijemski župan, da bi dvije godine kasnije ušao u prvu Sanaderovu vladu kao ministar poljoprivrede. Bio je ministar i drugoj Sanaderovoj Vladi, ali i u Vladi Jadranke Kosor kada je kratko vrijeme bio potpredsjednikom.

Povećao imovinu za 30 puta!

No, prava je priča kako je Čobanković počeo zgrtati svoje bogatstvo. Tako se 2004. godine, niti godinu dana od kada je postao ministar, njegova imovina počela rapidno povećavati. Koliko rapidno, pitate se? Za trideset puta!

"Od kraja 2004. prema 2005. godini za ministra Petra Čobankovića i njegovu užu i širu obitelj, tazbinu i rodbinu počinje vrijeme hrvatskoga preporoda. Sa tek 3,5 hektara zemlje prije negoli je 'ušao u sustav raznih poticaja', do današnjeg dana uvećao je imovinu svoje obitelji, uže i šire za 30 puta na više načina; koristeći rodbinske veze i prilike, uz pomoć državnih poticaja za podizanje nasada i vinograda od države i lokalne samouprave", objavio je Objektiv u svom članku iz 2011. godine. Činjenice iz članka nikada nisu opovrgnute.


Čobanković je koristio sredstva raznih državnih potpora u različitim iznosima koji variraju od 50 tisuća kuna za podizanje nasada vinograda pa nadalje. Čobankovićeva tvrtka obavljala je i cijepove vinove loze, za što ga je država subvencionirala kunu po cijepu, a tijekom jedne godine znao je cijepiti do milijun trsova. Znakovito je da je cijepljenje trsova prestalo kada je država ukinula subvenciju na njih. No Čobankovići su uspjeli cijepiti i 700 tisuća nasada istarske Malvazije, za kraj rabote s državnim poticajima.

Čobanković: Okajao sam svoje grijehe

Čobankovićev sin Tomislav posjeduje u katastarskim česticama oko 28 hektara zemlje u Iloku, procijenjene na milijun i 260 tisuća eura, a sin Hrvoje oko 7 hektara zemljišta u oranicama, šumama, voćnjacima i vinogradima, u vrijednosti 315 tisuća eura. Posebno je zanimljivo da je sin Hrvoje, tada jedva punoljetan upisan kao vlasnik na još šest katastarskih čestica šuma, oranica i voćnjaka, a u korist Republike Hrvatske za Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i to 2007. godine.

"U kešu je kupio, osim gore navedenih oranica, šuma i voćnjaka još nešto više od tri hektara zemlje", pisalo se za golobradog Hrvoja 2011. godine.  Prošle je godine Čobanković odradio u Caritasovoj pučkoj kuhinji Osječko-đakovačke biskupije 730 sati dobrotvornog rada. Umjesto u zatvor Čobanković je gulio krumpire, prao i čistio u pučkoj kuhinji.

Nema duga, nema obveza, plaće idu redovno...

"Zadovoljan što će na ovaj način okajati svoje grijehe", rekao je Čobanković kada mu je Uskok nagodbom omogućio da godinu dana zatvora zamijenio za društveno koristan rad. Danas tvrdi da ga u njegovoj Vinariji bole "pete i tabani", ali da mu ništa nije teško jer radi za sebe.

"Usudio bih se reći da bismo kao obitelj bili puno bolje situirani da nisam bio ministar, sigurno bismo brže napredovali i imali više", tvrdi danas Čobanković u izjavi za 24 sata dodajući da sve svoje obveze uredno izmiruje, nema dugove i redovno isplaćuje plaće.

> Čobanković traži ispriku Indexa zbog članka u kojemu piše da je "uzorni vinar"

> "Netočno je da je Petar Čobanković kao ministar povećao imovinu za 30 puta"

Pročitajte više