Vinari u neizvjesnosti uoči prve berbe u EU-u: Mnoge nepoznanice o pregovorima i novim oznakama

Ilustracija:Tonči Plazibat/Cropix

HRVATSKI vinogradari i vinari dočekali su i prvu berbu u EU-u. Kao i u ostatku populacije, ni ovdje nema znakova euforije zbog te činjenice, a problemi s teranom i portugiscem samo su ukazali na ranije ispregovarane nepoznanice.


Nakon muke s imenima terana i portugisca čini se da pred proizvođačima vina stoji još mnogo nepoznanica od kada se igra po novim pravilima. Jedno od EU novosti je i prelazak vina sa zemljopisnog porijekla na zaštićenu oznaku izvornosti, a nova pravila još nisu u primjeni. Sebastijan Tomić iz Vinarije Tomić s Hvara kaže da vinarima nedostaje informacija.

"Informiranost je na jako lošoj razini"

"Mislim da je općenito informiranost vinara na jako lošoj razini. Naši službenici koji su na neki način plaćeni da bi provodili i to sve stavili u okvire malo su učinili da bi informirali vinare o novom sustavu. U konačnici mislim da to nije napravljeno na vrijeme kako bismo, kada smo došli u vrijeme berbe, znali što radimo", ističe Tomić.

Vlado Krauthaker iz kutjevačkog vinogorja, kaže kako vinogradare i vinare brine neizvjesnost vezano uz novi Zakon o vinu. I on napominje da postoje nepoznanice u onome što je ispregovarano s EU do čega su i dovele zabrane terana i portugisca. Kaže kako se o problemima trebalo raspravljati mnogo ranije.

"Moći ćemo označavati na drugačiji način vina, ali kako, mi to još uvijek ne znamo. Promet berbe 2013. godine morat će ići po nekim oznakama koje tek trebamo saznati. Sporo je to sve skupa i prva rasprava će biti sada u 9. mjesecu u Saboru. Pokušavamo i tu utjecati da to ide brže i da nam praćenje vina bude što jeftinije jer danas je teško ugraditi sve te troškove u cijenu vina", naglašava Krauthaker.

Olakotna okolnost su vina koja su sve bolja

Ivica Matošević kaže da su nove odredbe poput lekcija i da će ih, birokraciji unatoč, vinari brzo usvojiti. Važnim smatra poziciju hrvatskih vina na tržištu jer smo se kao mala zemlja našli na vjetrometini. Kaže kako su vinari postavili osnove, napravili strategiju brandinga i čak ne trebaju financije.

"Ako država ne odradi svoj dio posla u smislu zaštite tržišne pozicije hrvatskih vina i prije svega afirmacije naših vina na vanjskim tržištima i građenje priče o Hrvatskoj kao vinskoj zemlji, mi ćemo polako potonuti", upozorava Matošević.

I dok čekaju da država odradi ono što bi trebala, vinogradarima i vinarima su, uz sve probleme, olakotna okolnost upravo njihova vina koja su sve bolja. Baš zbog toga Sebastijan Tomić ne strepi zbog zasićenja uvozom.

"Kao što ćemo mi sada početi malo-pomalo izvoziti. To se već radilo u nekoj mjeri, ali mnogo manje nego što će se sada raditi uvoz-izvoz. Tako da vjerujem da će toga biti sve više, a u konačnici će sam proizvod regulirati koliko će biti kvalitetan i koliko će se progurati na stranom tržištu", zaključuje Tomić.

Pročitajte više