Više od 13 tisuća učitelja traži smjenu Jovanovića: "Uvodim red, ne želim biti ministar simpatičnosti!"

Foto: Hina

PETICIJU "Mijenjate ga" za smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, potpisalo je 13.135 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama.

Potpisivanje peticije provedeno je u organizaciji sindikata Preporod i u tri dana prošlog tjedna, u 519 škola prikupljeno je 13.135 potpisa, od čega ih je više od 10.000 prikupljeno u osnovnim školama. Toliki broj potpisa, naglašavaju u sindikatu, dokaz je da ljude nije strah. Iako je kažu, bilo zastrašivanja od strane pojedinih ravnatelja koji su spominjali čak i otkaze.

Nije bilo novca za prijevoz

Danas će sindikati premijeru Milanoviću uputiti dopis kojim će zatražiti da ih primi kako bi mu predali potpise kojima ga traže da smijene ministra obrazovanja. "Ovoliko potpisa", kažu u sindikatu, ne bi skupili da nije bilo podrške od strane drugih prosvjetnih sindikata, a kažu i da će pokušati organizirati nastavak akcije da se potpisivanje peticije omogući studentima i zaposlenicima visokoškolskih ustanova.

Jutros je prikupljeno još nekoliko stotina potpisa, što znači da ih je ukupno prikupljeno 13,5 tisuća, što je, naglašavaju u sindikatu Preporod, u postotku izraženo, jednako broju potpisa koliko ih je na referendumu prikupila inicijativa 'U ime obitelji'.

Izravan povod za ovu peticiju, podsjetimo, bilo je smanjenje plaća za studeni i neisplata troškova prijevoza za prosinac, a razlog, nezadovoljstvo radom ministra Jovanovića u prve dvije godine mandata.

Milanović brani svog ministra


Potpise će uručiti premijeru Zoranu Milanoviću, od kojeg traže Jovanovićevu smjenu. Premijer je i dalje jasan.

"Peticija je da se 'šutne' ministra koji se ubija od toga da konsolidira jedan od najzahtjevniji resora. Očekivati da se stvari promijene preko noći, a bez spremnosti da se imalo mijenjaš, to, ajmo reći, zamjeram nekim sindikatima. Volio bih da sindikalni lideri ipak malo više vode računa o općoj slici, a ne o statusu i rejtingu mene ili moje Vlade", poručio je Milanović.

Jovanović ne želi biti "ministar simpatičnosti"

Jovanović se na peticiju kojom se traži njegova smjena osvrnuo u priopćenju koje je ministarstvo dostavilo medijima. Reakciju ministra obrazovanja donosimo u cijelosti:

"Peticiju sindikata Preporod doživljavam jednako kao i ankete Crodemoskopa ili nekog drugog ispitivanja javnog mnijenja. Prema tome, takva peticija može biti samo putokaz u budućem radu i smjernica za određene odluke. U prvoj polovici mandata, kao ministar, donio sam čitav niz odluka i pokrenuo brojne procese koji na prvi pogled ne moraju izazivati opće odobravanje ili oduševljenje oko 70 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. To što se 13.500 njih ne slaže s mojim radom, ja mogu razumjeti. Uostalom, ja nisam na čelu Ministarstva kako  bih postao ministar simpatičnosti. Moj je zadatak učiniti obrazovanje jednako dostupnim svima pod jednakim uvjetima, povećati kvalitetu u sustavu obrazovanja, znanosti i sporta, uvesti više reda u sustav, povećati njegovu učinkovitost i što kvalitetnije iskoristiti ograničene resurse koji su nam na raspolaganju u obrazovanju, znanosti i sportu. Razumljivo je da velike promjene i uvođenje reda u sustav izazivaju i velike reakcije. Svi objektivni pokazatelji govore da idemo u dobrom smjeru. Stoga će mi rezultati ove peticije biti samo dodatni poticaj za još više odlučnosti, kako bi na kraju mandata velika većina svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, znanosti i sporta moj rad, rad mojih suradnika i cijelog MZOS-a ocijenila visokom ocjenom. To je i put za drugi mandat naše Vlade, jer je to jedini način da se Hrvatskoj osigura stabilnost i bolji život. U tome će uvijek i obrazovanje i znanost biti na prvom mjestu".

Pročitajte više