Više od 250 građana prosvjedovalo protiv opasnog otpada u Sinju

Foto: HR Foto

VIŠE od 250 stanovnika naselja Suhač, Karakašica i Lučane okupilo ispred rudokopa Slane stine, na ulazu u Suhač pored Sinja na prosvjedu protiv odlaganja opasnog otpada u rudokop te su poručili da takvom otpadu nije mjesto u Sinju.

Građani se protive odluci Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da se u Sinju održi javni uvid prema kojemu bi se za sanaciju rudokopa Slane stine koristio otpad troske iz tvornice ferolegura ‘Dalmacija’ Dugi Rat i ‘Željezare’ Split.

Organizator ovoga prosvjeda predsjednik mjesnog odbora Suhač i sinjski gradski vijećnik Miro Bulj drži kako je otpad iz spomenutih tvornica opasan i kancerogen te zahtijeva od resornog ministarstva, županije i grada Sinja da povuku javni uvid iz procedure te da se provede zakonita sanacija rudokopa u skladu s važećim rudarskim projektom i elaboratom o sanaciji gdje je prethodno naveden bezopasni, prirodni i inertni materijal.

Iako nije nazočila skupu, sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac podržala je građane i rekla kako stanovništvu i Grad Sinj daje za pravo da svoje negodovanje i protivljenje iskažu na način za koji smatraju da je primjeren toj problematici.

Miro Bulj pred okupljenima je rekao kako sama podrška nije dovoljna te da žele da Grad direktno sazove sve ministre te da im kažu kako opasnom otpadu nije mjesto u Sinju. Naglasio je kako nitko neće trovati sinjsku djecu.

Bulj je rekao kako zamjera ministarstvu što je upravo u Dane alke najavilo javnu raspravu, no da mještane ovih naselja ni početak alkarski svečanosti neće spriječiti da u petak na dan Bare prosvjeduju u gradskoj vijećnici.

Prosvjed Mira Bulja podržale su brojne braniteljske i ekološke udruge s područja Cetinskog kraja.

Pročitajte više