"Više od pola milijarde kuna uložili smo u mjere aktivne politike zapošljavanja"

Foto: Hina

PO POSAO u školu - aktualna je deviza danas do 15 sati u Osijeku. U prostorima Tehničke i prometne škole održava se šesti po redu Sajam poslova. Otvorio ga je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. "Iduće godine očekuje se blagi rast BDP-a, što ipak neće biti dovoljno za zaustavljanje rasta nezaposlenosti", kaže ministar.

"Ono što mi radimo, radimo maksimalno s mjerama aktivne politike zapošljavanja. Stoga smo i ove godine više od pola milijarde kuna iz proračuna uložili u te mjere i to ćemo nastaviti jer su to mjere koje se primjenjuju u vrijeme krize, kada se ne otvaraju radna mjesta", izjavio je Mrsić.

Velika uloga lokalne zajednice

Obrazovanje i tržište moraju se učinkovitije spojiti, a u tome veliku ulogu, tvrdi ministar, ima lokalna zajednica.


"Županija i lokalna zajednica su izuzetno važne u kreiranju potreba. Dakle, što će županiji trebati do 2020., koji kadrovi, koja će se industrija otvarati jer na primjeru Njemačke, Nizozemske ili Austrije možemo vidjeti kako to dobro funkcionira, pogotovo kada govorimo o strukovnom obrazovanju", rekao je Mrsić.

Osijek zajedno s udrugom Osijek software city krenuo je u europski projekt na području IT sektora, ističe zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham:

"Tu ćemo zajedno raditi na edukaciji kadrova koji su specifično njima potrebni jer je to industrija koja se rapidno razvija i kojoj lokalna zajednica može pomoći upravo kroz edukaciju kadrova. Ono što Grad Osijek radi kroz projekte je poticanje zapošljavanja teško zaposlivih skupina", ističe Ham.

Pročitajte više