Više od stotinu oboljelih, skoro polovica djeca od 3 do 5 godina: Voda izvor zaraze u Vrgorcu

Ilustracija: Google maps

OKOLICU Vrgorca pokosila je, kako se čini, loša voda iz izvorišta Butina. Više osoba sa simptomima povraćanja i proljeva javilo se u bolnice u Vrgorcu i Splitu, jedna je djevojčica sa povišenom temperaturom hospitalizirana u splitskoj bolnici. Prema posljednjim informacijama, dobro se oporavlja.

U ponedjeljak voda nije bila ispravna, dan poslije jest...

Kako doznajemo od dr. Dijane Novković, voditeljice epidemiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u splitsku bolnicu javilo se sedam osoba, dok je u Vrgorcu pomoć potražilo njih 25. Zasad još nije poznato o čemu se radi, najvjerojatnije se neće ni znati do ponedjeljka, kada se očekuju prvi rezultati analize stolice oboljelih.

"U ponedjeljak su kolege iz dubrovačkog zavoda uzele uzorak u vodovodu koji se opskrbljuje sa izvorišta Butina, kojeg inače rutinski kontroliraju dva zavoda iz dvije županije. Analiza je pokazala da voda nije ispravna, mikrobiološki, a nije bilo ni klora. Mi smo uzeli uzorak idući dan i nama je nalaz bio uredan. Odmah smo nazvali bolnicu i Infektološku kliniku da provjerimo ima li oboljelih. U srijedu tijekom dana nije bilo nikoga, tek predvečer su se javile dvije ili tri osobe sa blažom kliničkom slikom, proljeva i povraćanja. Jučer su došla još tri pacijenta sa istim simptomom, a jedna djevojčica je hospitalizirana jer je imala povišenu temperaturu. Prema našim informacijama, u Vrgorcu je pomoć zatražilo 25 osoba. Epidemiologinja Jadranka Bebek napravila je anketu među oboljelima, da doznamo što su jeli i pili. Svi su imali blažu kliničku sliku. Nastojimo pribaviti što više uzoraka stolice kako bi nešto pobliže saznali. Trenutno u splitskom Zavodu imamo dvije stolice na analizi, no ne vjerujem da će to biti gotovo prije ponedjeljka", kazala nam je dr. Novković.

Više od stotinu ljudi sa šireg područja Vrgorca zatražilo je liječničku pomoć u vrgoračkom Domu Zdravlja (DZ) zbog želučanih tegoba, a u protekla četiri dana na Hitnom prijemu u Vrgorcu primljeno je 46 pacijenata, uglavnom djece u dobi od tri do pet godina, od kojih je šestero djece upućeno na Kliniku za infektologiju Kliničko bolničkog centra (KBC) Split, objavljeno je nešto kasnije kada su stigli novi podaci. Voditelj ispostave Hitne medicine Vrgorac i Šestanovac dr. Mate Kasalo potvrdio je Hini da je na Hitni prijem u Vrgorcu, od 1. do 5. lipnja, primljeno i obrađeno 46 pacijenata, uglavnom djece od tri do pet godina, a šestero djece upućeno je na Kliniku za infektologiju KBC-a Split.

Osim na Hitnu, veliki broj pacijenata, koji su svi imali grčeve u želudcu, višednevne proljeve i povraćanje, obratio se svojim liječnicima u Domu zdravlja.

Problematičan izvor

Premda još nije točno utvrđeno što se dogodilo, sumnja se na izvor Butine.

"Taj izvor je problematičan jer se nalazi blizu mjesta Dusina i incident je moguć", pojašnjava dr. Novković. 

Svi oboljeli su iz pet sela - Dusina, Veliki prolog, Podprolog, Umčani i Draževitići, koja koriste vodu s izvora Butina u Dusini. Taj izvor održava pak trgovačko društvo Komunalno d.o.o. Vrgorac u kojemu demantiraju da je uzrok trovanja voda s toga izvora.

Vrgorački trgovci suočeni su pak, zbog zdravstvenih problema dijela svojih sugrađana, s drugim problemom, a to je potpuni 'nestanak' vode za piće u bocama s njihovih polica.

600 oboljelih za pet dana hidrične epidemije gastroenterokolitisa u svibnju 2010. godine 

A sa izvorom Butina bilo je problema i ranije. U dubrovačkom Zavodu za javno zdravstvo zaključili su kako je u svibnju 2010. godine pet dana trajala hidrična epidemija gastroenterokolitisa vodovodnom vodom sa izvorišta Butina.

Od dvije tisuće izloženih stanovnika, oboljelo je oko 600 osoba, a tri su osobe hospitalizirane. Većina oboljelih imala je lakšu kliničku sliku, proljev u trajanju dan do dva, dok su povraćanje i povišena temperatura do 38 stupnjeva Celzijusa bili prisutni kod manjeg broja bolesnika. 

Epidemija nastala zbog nedovoljne količine klora u vodovodnoj mreži

Epidemijom su bile zahvaćene sve dobne skupine. Uzročnik epidemije nije otkriven, a uzrok nastanka je bila nedovoljna količina klora u vodovodnoj mreži.

Epidemiolozi na dubrovačkom području primili su 47 prijava zaraznih bolesti, jer se većina oboljelih zbog lakše kliničke slike nije javila liječniku. Zbog malog broja stolica oboljelih, svega tri, mikrobiološkim pretragama nije pronađen nijedan patološki uzročnik. Na splitskom području pronađeno je 6 pozitivnih stolica na Norovirus, a prijavljeno je 62 oboljelih od gastroenterokolitisa. 

Pročitajte više