Oprez na Wall Streetu zbog neizvjesnosti oko inflacije

Foto: EPA

Na Wall Streetu su danas burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu skloni riziku uoči izvješća o inflaciji, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0.21 posto, na 39.431 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 posto, na 5.221 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.29 posto, na 16.388 bodova.

Na početku tjedna ulagači su oprezni jer će u srijedu biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta. Posljednjih mjeseci inflacija se održava na povišenim razinama, pa su drastično smanjene procjene o smanjenju kamata u ovoj godini.

Na početku godine procjenjivalo se da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamate, možda i za 1.5 postotnih bodova, no zbog povišene inflacije sada se špekulira da bi smanjenje moglo biti između 0.25 i 0.50 postotnih bodova.

Iščekuju se podaci o inflaciji

Dužnosnici Feda posljednjih dana poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata te da bi mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo. Donedavno se procjenjivalo da će Fed početi smanjivati kamate u lipnju, no sve je izglednije da će to biti u rujnu ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da bi temeljna stopa potrošačkih cijena, koja ne uključuje cijene hrane i energenata, u travnju mogla porasti 0.3 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj 3.6 posto.

Pokaže li izvješće sutra da inflacija popušta, tržište kapitala moglo bi nastaviti rasti. No, pokažu li podaci da se inflacija ne smanjuje, burzovni bi indeksi mogli izgubiti dio dobitaka od prethodna tri tjedna.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.22 posto, na 8.414 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 posto, na 18.742 boda, a pariški CAC 0.12 posto, na 8.209 bodova.

Pročitajte više