Vizija Splita Hrvoja Tomasovića: Vješala s Rive na Žnjan, Grgur na Matejušku, besplatni internet, metro

Foto: Duje Klarić/Cropix

HRVOJE TOMASOVIĆ, kandidat HDSSD-a za gradonačelnika Splita, predstavio je danas svoj program Split 2.0.

"Vješala idu s Rive na Žnjan. To je nevjerojatno da smo mi njima zaklonili pogled na našu najvrjedniju baštinu, spomenik Unesca nulte kategorije. Južna strana mora se osloboditi, a isto valja napraviti i sa istočnom. Prostor pred zidinama je nakrcan štandovima pa se ne vidi da Split jednim potezom može dobiti svoj Stradun, Hrvojevu ulicu", kazao je Tomasović.

Grgura na Matejušku

Spomenik Grguru Ninskom premjestio bi sa sadašnje lokacije kraj Đardina na Matejušku.

"Grgur je danas skriven, sjeverna strana Palače obiluje iznimnim vrijednostima sama po sebi i zato bi premještanje Meštrovićevog spomenika na Matejušku bila prava stvar. Pariz ima Eiffelov toranj, New York kip slobode, a Split ima Grgura koji zaslužuje da dobije primjereno mjesto. Na Matejuški bi ga svi vidjeli i tako bi dobili jednu novu, atraktivnu vizuru Splita", uvjeren je Tomasović.

Splitski Montmartre i Centar George Pompidou

Bedem iznad Galerije umjetnosti danas stoji beskoristan, Tomasović smatra da bi u viziji Split 2.0 dobio sjajnu namjenu. Ideje ima i za ostale neiskorištene splitske nekretnine.

"To bi bio splitski Montmartre. Bedem umjetnicima, koji bi stvarali, izlagali, prodavali. Turisti bi imali sjajnu mogućnost doći u izravan kontakt s umjetnicima i njihovim radovima. Dom mladeži bi, pak, pretvorili u splitski centar George Pompidou, dakle, u Muzej moderne umjetnosti. Žnjan bi s vješalima s Rive pretvorili u polivalentan prostor na kojem bi se mogli održavati koncerti i sajmovi", navodi Tomasović. 

Besplatan internet, komunalno uređenje istočnih dijelova grada

U planu HDSSD-a je i besplatan internet za sve u Splitu. "Svi moraju imati jednake mogućnosti za razvoj i napredak. A besplatan internet trebao bi biti obaveza svake vlasti", kaže Tomasović.

Isto drži i za komunalno uređenje istočnih dijelova grada. "To bi se odmah napravilo, bez ikakve odgode", najavio je predsjednik HDSSD-a. 

Rad gradske uprave trebao bi, drži, biti potpuno transparentan i u cijelosti dostupan građanima na internetu.

Metro s pet stanica, energetski samoodrživa šetnica do Stobreča...

Tomasović se oštro protivi gradnji centra Bonačić, jer bi u potpunosti onemogućio stvaranje prometnice iznad nathodnika, koja također spada u prioritete HDSSD-a i koja je, drže, nužna i neophodna u što skorijoj perspektivi.

Boljoj povezanosti doprinio bi i metro, za početak s pet stanica na potezu od Luke do Kopilice, a u perspektivi sa širenjem prema istoku i Stobreču. 

Tomasović je predstavio i ideju o energetski samoodrživoj šetnici od Žnjana do Stobreča, a posebno je istaknuo potrebu da se oživi središte Palače sa tradicionalnim obrtima te vrati stari izgled splitskog pazara bez jeftine dalekoistočne robe.

Šetnja po zidinama i u Splitu

Kada se već u Dubrovniku šetaju po zidinama, Tomasović ne vidi nikakav razlog da se slično ne uredi i u Splitu te time ostvari još jedan pozitivan učinak za gradsku blagajnu i oplemeni turistički sadržaj. 

"Svi ovi projekti HDSSD-a Grad Split bi koštali minimalno i svi bi se mogli realizirati bez ikakvih posebnih problema jer bi sredstva osigurali putem EU fondova. Oni ovakve stvari financiraju i mi držimo da ih treba maksimalno iskoristiti kako bi Split podignuli na jednu sasvim novu razinu i svrstali ga među najpoznatije mediteranske metropole", zaključio je Tomasović. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više