Vlada: "Posjedovanje droge za osobnu upotrebu bit će samo prekršaj! Kome je ova vijest izmamila osmijeh na lice?"

NA SVOM Twitter profilu Vlada RH osvrnula se na najavu da će posjedovanje droge biti prekršaj a ne kazneno djelo. "Kome je ova vijest izmamila osmijeh jutros? Obećano-ispunjeno", piše na Vladinom profilu. Na komentar jednog tviteraša da ima puno važnijih stvari na koje treba trošiti snagu, Vlada je odgovorila kako će se prebacivanjem iz kaznene u sferu prekršajne odgovornosti uštedjeti i mnoga financijska sredstva. 

"Pratimo vaše komentare već dugo i složili smo se da je kazna od tri mjeseca dovoljna da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja opojnih droga.", napisano je na Facebook profilu hrvatske Vlade te se dodaje kako je ministar pravosuđa Miljanić danas potvrdio kako posjedovanje opojnih droga neće biti kazneno, već prekršajno djelo.

Ministar pravosuđa najavio izmjene zakona: Posjedovanje droga za osobnu uporabu neće biti kazneno djelo!

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu za Novi list otkrio je kako će u izmjene kaznenog zakona biti uključene i izmjene koje se odnose na posjedovanje droga.


"Mišljenja sam da je za posjedovanje droge za vlastitu uporabu prekršajna odgovornost dovoljna. Maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora, predviđena Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, dovoljna je da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge. Ta je kazna proporcionalna težini djela i prikladnija je od kaznene odgovornosti jer nema stigmatizirajući karakter, ne dovodi do toga da se ovisnici ili povremeni konzumenti droge upisuju u kaznenu evidenciju što im može štetiti kod uključivanja u društvo, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za liječenje", pojasnio je ministar Miljenić za Novi list te dodao kako bi se prebacivanjem posjedovanja opojnih droga iz kaznene u sferu prekršajne odgovornosti uštedjela i financijska sredstva.

"Osim toga, osobe koje koriste drogu za osobnu konzumaciju ne ugrožavaju druge osobe, što je jedan od uvjeta da bi određeno ponašanje bilo kazneno sankcionirano", smatra ministar.

Pročitajte više