Vlada objasnila zašto troši 40 milijuna na mobilne usluge i nove mobitele i poručila: "HDZ je potrošio 7 milijuna kuna više"

Foto: Ivan Brkić/Glas Podravine/Cropix

IZ HRVATSKE VLADE stiglo je objašnjenje zašto se troši 40 milijuna kuna na mobilne usluge i mobitele, od kojih mnogi moraju biti smartphonovi na "touch", i ne smiju biti na tržištu u Hrvatskoj od godinu dana. Tvrde kako je ova nabava jeftinija nego ona iz 2011. godine.

> Za njih nema štednje! Država za mobilno telefoniranje i nove smartphonove daje 40 milijuna kuna!?

> Karamarko o kupnji novih mobitela: Vlada očito ima novca na bacanje

Njihovo objašnjenje prenosimo u cijelosti, pa vi samo procijenite je li trošak potreban:

"U 2011.godini ista javna nabava iznosila je 47 milijuna kuna, dakle 7 milijuna više nego sada

Državni ured za središnju javnu nabavu (dalje u tekstu-Državni ured) kao naručitelj objavio je
dana 02. svibnja 2013. godine u elektroničkom oglasniku javne nabave poziv i dokumentaciju za
nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave za javne govorne, podatkovne i mješovite usluge te dopunske i pomoćne usluge u pokretnoj i elektroničkoj komunikacijskoj mreži, zajedno s uređajima (GSM telefoni i 3G/4G modemi) i s elektroničkim karticama (SIM-kartice) za korištenje tih usluga. Poziv za nadmetanje u postupku javne nabave svih navedenih usluga objavljen je iz razloga što okvirni sporazum o pružanju govornih, podatkovnih i mješovitih usluga u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži i isporuci uređaja (GSM telefona i 3G modema) te elektroničkih kartica (SIM- kartica) ističe 29. srpnja 2013. godine, te je stoga nužno provesti novi postupak javne nabave jer tijela državne uprave nakon isteka navedenog okvirnog sporazuma ne bi mogli koristiti predmetne usluge.

Ovim postupkom planiramo i dodatne uštede

Procijenjena vrijednost ove javne nabave iznosi 40 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost
predmeta nabave prema starom (prethodnom) okvirnom sporazumu iz 2011. godine iznosila 47

milijuna kuna, što je 7 milijuna više od procijenjene vrijednosti ovog novog postupka. Navedeno
ukazuje da se ovim postupkom planiraju dodatne uštede u odnosu na postojeće korištenje mobilnih usluga.

Planirana procijenjena vrijednost nabave mobilnih telefonskih usluga za 10.650 pretplatničkih
brojeva za razdoblje od 24 mjeseca iznosi 33.000.000,00 kuna, tako da mjesečni trošak ovih usluga, s uključenom mjesečnom pretplatom, svim pozivima i telefonskim uređajem iznosi prosječno 129,10 kuna. Planirana procijenjena vrijednost nabave usluga prijenosa podatkovnog prometa za 4.700 pretplatničkih brojeva za razdoblje od 24 mjeseca iznosi 7.000.000,00 kuna, tako da mjesečni trošak ovih usluga, s uključenom mjesečnom pretplatom, svim pozivima i USB uređajem iznosi prosječno mjesečno 62,06 kuna.

Količine predmeta nabave su okvirne, jer se zbog prirode ovih usluga ne mogu naprijed odrediti točne količine te stoga stvarno nabavljene količine usluga temeljem ugovora koji budu sklopljeni nakon provedenog postupka javne nabave mogu biti i manje od okvirnih količina. Kriterij za odabir ponude u ovom postupku je najniža cijena te će biti odabran ponuditelj čija ponuda ima najnižu cijenu, a po kvaliteti odgovara uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje.

Državna tijela Republike Hrvatske su sukladno Zakona o javnoj nabavi javni naručitelji i u tom svojstvu su obvezni provoditi postupke javne nabave. Ovaj Državni ured je stoga kao naručitelj sukladno Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave zadužen obavljati upravne i stručne poslove koji se odnose na središnju javnu nabavu za središnja tijela državne uprave, Vladu RH, urede i stručne službe Vlade Republike, Hrvatski sabor i Ured Predsjednika Republike Hrvatske, dakle, djeluje isključivo kao naručitelj za navedene korisnike/obveznike i provodi postupke javne nabave za nabavne kategorije za koje ga je ovlastila Vlada Republike Hrvatske Odlukom o nabavnim kategorijama. Također je važno istaknuti da Državni ured nabavlja predmetne usluge sukladno iskazanim potrebama svih naprijed navedenih korisnika, a koje potrebe isti iskazuju sukladno odobrenim proračunskim sredstvima, na što ovaj Državni ured nema utjecaja. Predmet nabave određen je prirodom posla državnih dužnosnika i rukovodećih državnih službenika i drugih, u prvom redu inspekcijskih službi, što čini nužnim korištenje ovih usluga."

Pročitajte više