Vlada odbila prijedlog HDZ-a za glasanje o nepovjerenju ministru Jovanoviću

VLADA je na telefonskoj sjednici hrvatskom Saboru predložila odbijanje Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, predlagatelja 33 zastupnika, članova Kluba zastupnika HDZ-a.

U očitovanju o savjetu za odbijanje smjene Jovanovića između ostalog stoji da je ministar, bez obzira na retoriku koja bi se nekome mogla sviđati ili ne, odlučan u okviru zakonskih mogućnosti i svojih ovlasti riješiti probleme u djelatnosti sporta, kao i u ostalim područjima koje pokriva njegov resor.

"Iako ministar Jovanović nerijetko koristi slikovit stil izražavanja, činjenica je da se njegove riječi često krivo prenose i tumače. Tako, primjerice, ministar nikada nije izjavio da je "Sabor kokošinjac", već je rekao da su "brojni ispravci netočnih navoda oko Hrvatskoga sabora stvorili atmosferu kao da je riječ o kokošinjcu", što je bitna razlika. Ministar Jovanović slikovito se izrazio upravo zato da bi se poboljšala učinkovitost rada Hrvatskoga sabora, na dobrobit svih građana Republike Hrvatske, a samim tim i zaštitio Hrvatski sabor kao institucija i svi njegovi zastupnici. Sva relevantna istraživanja pokazala su, naime, da građani gube povjerenje u institucije države, uključujući i sam Hrvatski sabor.

Ministar Jovanović nikada nije najavio da će se alternativni predmet vjeronauku uvesti ove ili iduće školske godine, pa je bespredmetna tvrdnja kako u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2012. godinu nema financijske osnove za novi nastavni predmet koji bi bio alternativa vjeronauku. Istina je da je Programom Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2011. - 2015., kao i Nacionalnim okvirnim kurikulumom, najavljen novi predmet za učenike osnovnih škola koji ne pohađaju vjeronauk, no on će se uvoditi u sklopu cjelokupne promjene kurikuluma, tj. donošenja nacionalnog kurikuluma. Isto vrijedi i za sve ostale nove sadržaje koje je potrebno uvesti u hrvatske škole. S obzirom na to da Ministarstvo u osnovnoškolskom sustavu planira provesti opsežnije promjene, tj. kompletnu kurikularnu reformu, moguće je da uvođenje novog predmeta i neće dodatno opteretiti državni proračun. Vlada Republike Hrvatske smatra važnim napomenuti kako će se sve dubinske promjene uvoditi postupno, nakon provedenih širokih javnih konzultacija, te s osiguranim svim preduvjetima (uključivo i financijskim) za uspješnu implementaciju.

Netočno je da se u prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu predlaže "segregacija i omalovažavanje postignuća vrhunskih sportaša s invaliditetom na međunarodnim natjecanjima". U prijedlogu izmjena Zakona koji će uskoro biti upućen u proceduru, a prije toga na javnu raspravu, uspjesi vrhunskih sportaša, osvajača medalja, na olimpijskim i paraolimpijskim igrama bit će jednako tretirani, što znači da će za vrhunska sportska ostvarenja svi dobiti jednake naknade, i olimpijci i paraolimpijci. O svim zakonskim prijedlozima i propisima koji se tiču sporta, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta savjetovat će se sa zainteresiranom javnošću, pa tako i Nacionalnim vijećem za šport, čiji je član i predstavnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora", stoji u očitovanju Vlade.

Pročitajte više