Vlada osniva novu agenciju koja će zapošljavati 160 ljudi

Foto: Hina

U VELJAČI 2014. godine s radom će započeti još jedna državna agencija. Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina ukupno će zapošljavati 160 ljudi.

Zaposlenici će se, kažu nam iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, tražiti na natječaju koji će biti raspisan krajem prosinca. Zapošljavat će se arhitekti, građevinari, pravnici, ekonomisti, kao i osobe s višom upravnom školom, te osobe koje imaju srednju stručnu spremu društvenog i tehničkog smjera.

Nova agencija, tvrde iz Ministarstva, neće opterećivati državni proračun. "Zakonom je predviđeno da se novac od naknade dijeli u omjeru 20 posto za rad nadležnih ureda županija i gradova koji rješavaju zahtjeve, 30 posto općinama i gradovima na čijem se području nalazi bespravna građevina a trebao bi se utrošiti za gradnju infrastrukture, urbanu sanaciju itd , 50 državi. Dakle, 20 posto je namijenjeno onome tko rješava zahtjeve, stoga je razvidno da trošak rada agencije neće ni sa čime opteretiti državni proračun, što je bio jedan od glavnih uvjeta da se Agencija osnuje. Sve naše projekcije idu ka tome da troškovi budu podmireni upravo iz tih 20 posto sredstava dobivenih od naknade", tvrde iz Ministarstva graditeljstva.

"Krajnji cilj da je da se do kraja 2015. godine riješi ukupno 80 posto zaprimljenih zahtjeva, do sada ih je riješeno oko 6 posto, s obzirom da se radi o izuzetno velikom broju zahtjeva i velikom opsegu poslova, nerealno je očekivati da će ih upravni odjeli riješiti sami. Agencija je osnovana kako bi pomogla JLS- u  i ubrzala ozakonjenje zgrada, jer, kako smo više puta isticali, cijeli proces ne smije trajati duže od tri godine", poručuje Ministarstvo.

Ukupno je zaprimljeno 823.00 zahtjeva za legalizaciju.

"Vlada osniva Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina, zaposlit će 160 ljudi, a ona neće biti na teret državnog proračuna"

Odluku o osnivanju nove agencije komentirali su i iz Hrvatske seljačke stranke.

"Dok s jedne strane stalno slušamo da je administrativni aparat preglomazan, da ima previše zaposlenih, da je sustav neodrživ, istovremeno se isti odlukama Vlade stalno povećava.Svako povećanje popraćeno je izjavama tipa "trošak rada agencije neće ni s čime opteretiti državni proračun", dakle ne će dodatno koštati hrvatske građane.

HSS poručuje Vladi, po tko zna koji put, prestanite vrijeđati inteligenciju hrvatskih građana. Kako mislite da 160 novozaposlenih u državnoj administraciji neće biti dodatno opterećenje za građane, punitelje proračuna?

HSS opetovano predlaže da se unutar državne birokracije napravi reorganizacija i preraspodjela poslova, da se ne osnivaju nove, privremene agencije koje potom postaju trajne. Na ovaj način Vlada vrijeđa i ljude u državnoj službi, jer ispada da u istoj nema sposobnih pravnika, upravnih pravnika, ekonomista, građevinaca i slično, ili možda nemaju važeću iskaznicu?

Ti ljudi koji rade u državnim službama jesu na teret državnog proračuna, a i ovih novih 160, vjerojatnih kukuriku kadrova, bit će na teret hrvatskih građana", stoji u priopćenju HSS-a.

Pročitajte više