Vlada popustila pred Komisijom: Rezat će se broj agencija, ali uhljebi ostaju na sigurnome

Foto: FAH

U BANSKIM dvorima danas u 15 sati održala se se izvanredna press konferencija ministra financija Borisa Lalovca i potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji su govorili o mjerama u proceduri prekomjernog deficita.

Ministri su, s jedne strane, reagirali na izvješće Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio da je krajem prošle godine deficit državnog proračuna iznosio 18,8 milijardi kuna, dok se dug popeo na 85 posto BDP-a, a s druge strane, na upozorenja koja mjesecima pristižu od strane Europske komisije.

Vlada ide s dodatnim mjerama prema Europskoj komisiji čiji će ukupni fiskalni napor iznositi 0,634 posto BDP-a, što je više od iz Bruxellesa traženih 0,4 posto BDP-a, najavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

> Država u minusu gotovo 19 milijardi, javni dug 280 milijardi kuna

Grčić je obraćanje započeo ističući kako će do velikih promjena doći u državnim firmama i agencijama, najavljujući prijedlog restrukturiranja duga poduzeća od posebnog državnog interesa za 2016./2017. godinu, kako bi uprave "tih poduzeća imale jasnu sliku o tome kako će gospodariti resursima i osigurati  povoljniju situaciju za otplatu duga".

U rashodima najavljene uštede od 1,12 milijardi kuna

Što se tiče rashodove strane proračuna, Grčić je najavio ukupne uštede od 1,12 milijardi kuna odnosno 0,34 posto BDP-a.

Vlada će ići s limitima u okviru proračuna (materijalni troškovi, subvencije i ostale nabave) vrijednim oko 463 milijuna kuna te dodatnim uštedama izvanproračunskih korisnika, pri čemu Grčić spominje Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Fond za zaštitu okoliša i HZZO s ukupnim iznosim od 407 milijuna kuna.

Posebnim mjerama idemo i na smanjenje deficita javnih poduzeća u ovoj godini - HŽ Infrastrukture za 200 milijuna kuna te HAC-a 50 milijuna kuna, kazao je Grčić.

Usporedo se za ta, ali i još tri javna poduzeća (Autocesta Rijeka-Zagreb, Hrvatske ceste i HAC-ONC) radi i na prijedlogu mjera za restrukturiranje 2016.-2018. Naime, od ukupno oko 66 milijardi kuna duga 53 javna poduzeća, tih pet tvrtki duguje ukupno 45 milijardi kuna, a preostalih 48 javnih poduzeća ukupno duguje 20-ak milijardi kuna, objašnjava Grčić.



U prihodima najavljeno dodatnih 970 milijuna kuna

Na prihodnoj strani, Vladin prijedlog EK-u računa na 970 milijuna kuna ili 0,294 posto BDP-a. Od toga bi povećanje trošarina na duhan i gorivo trebalo donijeti dodatnih 370 milijuna kuna u ovoj godini, odnosno 600 milijuna kuna u 2016. godini.

Predviđeno je i povlačenje dodatnih 600 milijuna kuna dobiti ostvarenih u strateškim i društvima od posebnog interesa, čime bi ukupni prihod od dobiti javnih poduzeća ove godine iznosio 1,6 milijardi kuna, rekao je Grčić.

Najavio je i da će se ići na daljnje smanjenje parafiskalnih nameta za još 330 milijuna kuna, što nije uključeno u konačnu kalkulaciju od 2,09 milijardi kuna. To se primjerice odnosi na smanjenje vodnog doprinosa, naknade za edukaciju i zdravstvene preglede zaposlenika, naknade za uporabu javnih cesta, spomeničku rentu itd.

Spaja se preko 10 agencija, ali Grčić ne zna kada "idu" otkazi

Grčić je najavio i kako će se najmanje 10 agencija spojiti s drugim agencijama, a potvrdio je i kako će u novim, objedinjenim agencijama doći i do otkaza. Ipak, Grčić se ogradio od određivanja točnog roka kada će dio osoblja dobiti otkaze.

"To može biti za dan, za godinu dana, ili nekada u budućnosti", odgovorio je Grčić novinarima na pitanje o tome kada će se srezati broj zaposlenih u agencijama.

Ministar financija Boris Lalovac upozorio je kako će sve agencije morati poštivati nove propise, prema kojima neće moći izdvajati više od 11 eura po četvornome metru za najam prostora te koji će ih prisiliti na uštede na području službenih putovanja i prilikom kupovine službenih vozila.

Plafon pri kupnji službenog vozila u agencijama tako će iznositi 180.000 kuna s PDV-om. Lalovac je zaključio kako će te mjere donijeti pola milijarde kuna uštede na godišnjoj razini.

Tijek konferencije:

15.47: Na pitanje o tome kada mjere stupaju na snagu, potpredsjednik Vlade kazao je kako one na snagu stupaju odmah, čim se Vlada usuglasi oko zadnjih detalja te je, zajedno s ministrom financija konstatirao kako nas u idućih nekoliko mjeseci ne čeka rebalans proračuna.

"Cijela priča reformi počinje odmah, pitanje je samo procedure u Vladi i odmah nakon toga ide primjena. Rebalans se može očekivati krajem godine, ovih dana ne, u lipnju ne", rekao je Grčić, a Lalovac je potvrdio kako "neće biti potreban rebalans zbog ovih mjera".

15.45: Ministar Grčić je na novinarsko pitanje o tome hoće li biti otpuštanja u agencijama odgovorio kako su otpuštanja nužna.

"Bit će racionalizacija u svakom pogledu. Vama je najbitnije dobiti stručnjake za core business koji će raditi slične ili zajedničke poslove, a ušteda na servisnom osoblju će biti, ne znam kada, odmah ili za godinu dana, teško je reći, ali u tom dijelu treba uštede raditi", kazao je Grčić.

15.40: "Najmanje 10 agencija će se spojiti s drugim agencijama, što znači nove uštede u narednom razdoblju.

Državni zavod za zaštitu prirode s Agencijom za zaštitu okoliša, Hrvatski zavod za norme s Hrvatskom akreditacijskom agencijom, Hrvatski mjeriteljski institut i Institut Ruđer Bošković, Agencija za strukovno obrazovanje i Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Agencija za regionalni razvoj s Agencijom za financiranje i ugovaranja projekata EU, Agencija za vodne puteve i Hrvatske vode, Agencija za hranu i Hrvatski veterinarski institut", rekao je Grčić.

"Donijeli smo i novu odluku, a to je smanjenje parafiskalnih nameta. Vodni doprinos - 40 milijuna, naknade i pregledi na kliconoštvo osoba pod zdravstvenim nadzorom i slični testovi, smanjili smo trošak davanja za te testove, naglašavam, nismo ih ukinuli. Godišnja naknada za upotrebu javnih cesta, za ambalažu, od spomeničke rente i druge smo obuhvatili ovim mjerama", dodaje Grčić.

15.35: "Kroz 10 do 15 dana očekujte nove odluke Vlade o zaduživanju, u suradnji s HBOR-om, nova metodologija jamstava i zaduživanja će se uspostaviti, kada nešto planiramo da znamo i koliki je utjecaj na deficit i da nema metodoloških promjena s Eurostatom", rekao je Lalovac odgovarajući na novinarsko pitanje.

15.30: "Ove mjere donijet će pola milijarde kuna uštede na godišnjoj razini, a stroga kontrola njihovog provođenja osigurat će da to tako i bude", zaključio je Lalovac.

15.25: Ministar Boris Lalovac oglasio se oko planiranih mjera vezano uz državne agencije.

"Nijedna agencija ne može davati više od od 11 eura po metru kvadratnome, to će biti standardizacija troškova za sve, kratki rok će biti za traženje novih prostora ili kod DUUDI-ja ili drugih tijela, da pronađu mjesta nova, ali da budu unutar limita, cijena je uključujući i PDV.

Ograničit će se službena putovanja, minimalno 10 posto u odnosu na planirane rashode. Rashodi za korištenje službenih vozila smanjit će se za najmanje 10 posto u odnosu na 2014. godinu, a i nabavka službenih vozila ograničit će se na 180.000 kuna s PDV-om za vozila", kazao je Lalovac.

15.20: "Posebnom odlukom idemo na smanjenje deficita poduzeća najizloženijih u ovom trenutku u vlasništvu RH i s ovom godinom započinju svoje financijsko restrukturiranje, HŽ infrastrukture s minus 200 milijuna kuna i HAC s minus 50 milijuna kuna.

Ide i prijedlog restrukturiranja za 2016./17. da uprave tih poduzeća imaju jasnu sliku kako će gospodariti resursima i osigurati jednu povoljniju situaciju za otplatu duga.

Tvrtke od strateškog i posebnog državnog interesa imaju 66 milijardi kuna duga ukupno", dodaje Grčić.

15.15: "Prihodna strana izgleda ovako: dodatne trošarine na duhan i benzin, prihod od 370 milijuna ove godine, a ukupno na godišnjoj razini preko 600 milijuna iduće godine.

Dodatno povlačenje dobiti 600 milijuna kuna, a ukupno milijardu i 600 milijuna kuna", nastavlja Grčić.

15.10: "Predlažemo dodatne mjere koje iznose 0,4 posto BDP-a prema procjenama europskog povjerenika i njegovih ljudi. Tu je novi limiti u okviru proračuna, materijalni troškovi, subvencije itd. u iznosu od 463 milijuna kuna, izvanproračunski korisnici, dodatne uštede od Hrvatskih voda - 100 milijuna kuna, Hrvatske ceste isto toliko, Fond za zaštitu okoliša - 100 milijuna kuna i HZZO - 100 milijuna kuna. Ukupno 407 milijuna kuna, rashodno ove dvije grupacije proračunski i izvanproračunski premašuju 880 milijuna kuna ušteda", dodao je Grčić.

15.05: Branko Grčić obratio se okupljenima.

"Isprike što smo vas u ovako neobične sate pozvali, mislimo da je tema interesantna i važna za Hrvatsku i da je to vrijedno čuti. Zašto danas, pa to su mjere koje moramo obznaniti i poslati u proceduru u Europsku komisiju", kazao je Grčić.

 


 
 
 
 

 

Pročitajte više