Vlada povećala trošarine, a tvrde: Nismo krivi za rast cijena goriva!

Foto: Ilustracija

S OBZIROM da su nas prošlog tjedna iz Vlade, nakon najnovijeg povećanja trošarina, uvjeravali kako "veće trošarine neće utjecati na maloprodajnu cijenu naftnih derivata zato što će se istovremenu umanjiti premija energetskih subjekata", upravo kod vladajućih smo odlučili potražiti pojašnjenje najnovijeg drastičnog poskupljenja goriva. Za Index iz Ministarstva gospodarstva kažu: "Nismo krivi!". Pogađate, dežurni krivac je opet - mediteransko tržište.

"Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. kolovoza 2013. godine donijela Uredbu o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin (Narodne novine br. 109/2013). Navedenom Uredbom visina trošarine za motorne benzine koji se koriste kao pogonska goriva utvrđena je na 3.460,00 kn/1000 l (povećanje 10 lipa po litri), za plinsko ulje za pogon (eurodizel) na 2.660,00 kn/1000 l (povećanje 10 lipa po litri), a za plinsko ulje za grijanje na 423,00 kn/1000 l (povećanje 8 lipa po litri).

Istovremeno je Ministarstvo gospodarstva donijelo Pravilnik o izmjenama Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata (Narodne novine br. 109/2013). Izmjenama navedenog Pravilnika propisano je da se visina premije energetskog subjekta (P) utvrđuje za motorne benzine i dizelsko gorivo eurodizel BS u iznosu od 0,66 kn/l, a za plinsko ulje i dizelsko gorivo plavi dizel u iznosu od 0,50 kn/l, što znači 10 lipa manje za motorne benzine i dizelsko gorivo eurodizel BS, a 8 lipa manje za plinsko ulje za grijanje.

Dana 2. rujna izvršen je redovni obračun maloprodajnih cijena naftnih derivata koje će se primjenjivati od 3.-16. rujna. Obzirom da, prema Pravilniku, cijene naftnih derivata na našem tržištu prate promjene cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana (našem referentnom tržištu) i promjenu tečaja USD, došlo je do porasta cijena naftnih derivata budući je u prošlom obračunskom razdoblju došlo do porasta prosječne cijene naftnih derivata na tržištu Mediterana od 5,31 posto za benzine, 3,53 posto za eurodizel, 3,38 posto za plinska ulja, dok je tečaj USD pao za 0,15 posto.

Ovaj porast cijena naftnih derivata bio bi jednak i da se nisu mijenjale visine trošarina i premija energetskog subjekta", tvrde u odgovoru za Index iz Ministarstva gospodarstva.

Cijene benzina veće i do 31 lipu, dizel skuplji za 19 lipa po litri

Najprodavaniji eurosuper 95 od ponoći je poskupio je za čak 27 lipa, na 10,78 kuna po litri. Za 11,12 kuna po litri od danas se prodaje eurosuper 98, što je poskupljenje od 29 lipa po litri. Za čak 31 lipu po litri poskupio je eurosuper 100, koji se od ponoći prodaje po cijeni od 11,35 lipa. Nova cijena dizelskog goriva je 10,01 kunu po litri, što je poskupljenje od 19 lipa. Najviše je poskupjelo plinsko ulje obojeno plavom bojom, i to za čak 58 lipa po litri. Nova cijena je 6,87 kuna po litri. Plinsko loživo ulje prodaje se za 6,47 kuna, što je poskupljenje od 22 lipe po litri.

HSS poručuje Vladi: U laži su kratke noge!

Vladu je zbog najnovijeg poskupljenja goriva prozvala Hrvatska seljačka stranka (HSS) iz koje su se oglasili sljedećim priopćenjem:

"Vlada je na telefonskoj sjednici u petak Uredbom povećala trošarine na gorivo. Po njihovim izjavama povećanje je za 10 lipa po litri na benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, a za 8 lipa po litri za plinsko ulje za grijanje. Jesu li slučajno ili namjerno iz Vlade zaboravili reći da na te cijene ide i PDV?


Uredba je na snagu stupila 3. rujna 2013., a stupanjem na snagu Uredbe isti dan drastično skaču cijene goriva, od 18 lipa pa do 31 lipu. Vlada to prešućuje, a u svom priopćenju tvrdi da povećanje visine trošarine neće utjecati na maloprodajne cijene naftnih derivata odnosno da neće dodatno opterećivati građane.

HSS pita Vladu tko to onda plaća gorivo po većoj cijeni ako građani nisu dodatno opterećeni? Je li se baš slučajno dogodilo povećanje trošarina i znatnim povećanjem cijena benzina i dizelskih goriva? Zapanjuje činjenica da smo stalno izloženi iznošenju neistina od strane Vlade. Zar u Vladi nisu čuli onu narodnu uzrečicu `U laži su kratke noge`?

Najlakše je ništa ne raditi kad se zna da su građani uvijek tu i oni će to već nekako platiti i neće ništa osjetiti. Gospodo iz Vlade, građani itekako osjećaju".

Pročitajte više