Vladajući zadovoljni Hinom, HDZ upozorava da joj prijeti sudbina Vjesnika

Foto: FAH

VLADAJUĆI u Hrvatskom saboru večeras su, podržavajući Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za prošlu godinu, zdušno hvalili rad novog uredništva i uprave, no iz redova HDZ-a, koji izvješće nije podržao, podsjećaju da Hine nema u proračunskim projekcijama te smatraju da će tu novinsku agenciju pogoditi sudbina Vjesnika.

"Stvari u Hini dugo nisu bile dobre i ovo izvješće sada pokazuje da su stvari malo bolje i da su krenule u dobrom smjeru", ocijenio je SDP-ov zastupnik Ivan Račan dodavši kako se pozitivni pomaci vide u restrukturiranju i poslovanju, a najvažnija mu je, kaže, relevantnost Hine koja raste nakon godina stagnacije.

Beus Richembergh: Konačno dobre vijesti iz Hine

"Konačno su se stekli uvjeti da i u ovom visokom domu kažemo dobre vijesti iz Hine, s obzirom na to da već godinama pratimo dramu u kojoj se našla hrvatska novinska agencija", rekao je HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh.

Istaknuo je kako promjenom uprave, uredništva i promjenama u redakciji te drugačijim i odgovornijim odnosom prema javnom i zarađenom novcu u teškim okolnostima u kojima mediji sve manje kupuju agencijske vijesti, Hina uspijeva povećati broj pretplatnika i svoju citiranost. Priznao je ipak kako je Hina, s obzirom na to da ovisi o državnom proračunu, još daleko od stabilnosti.

Glavak:Što nakon 30. rujna?

"Oni su u drami od donošenja proračuna jer ih nema u projekcijama i do 30. rujna ove godine 'ima se', a onda što bude - bit će", poručila je HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak.


"Dobro je znati da će se unatoč projekcijama proračuna u kojima se planirao drugačiji model financiranja Hine u 2015. i 2016., ipak uspostaviti sigurniji i normalniji financijski okvir", uvjeren je Beus Richembergh.

"Restrukturiranje Hine je završeno i krećemo dalje - nadam se u svijetlu budućnost", poručio je predsjednik Upravnog vijeća Hine Josip Veber pozivajući Sabor da podrži nastojanja Upravnog vijeća, uprave i redakcije da se Hina etablira kao nositelj novinarske struke i novinarstva koje nije senzacionalističko.

Zastupnica Glavak rekla je kako joj nisu jasni "hvalospjevi na račun nove uprave i povećanje korisnika koji to zapravo nisu" te tvrdi da su Hini pali prihodi i iskazan je gubitak.

Gubitak je nastao zbog dospijeća naplate po sudskoj presudi za radni spor star 13 godina, objašnjava Beus Richembergh.

"Zaposlenici su dobile otpremnine, Hina je za to uzela kredit i tko će ga plaćati s obzirom na to da Hina novaca nema. Proveli ste restrukturiranje tako što ste dio radnika poslali u mirovinu, dio ste premjestili u Državni arhiv, a dijelu ste dali novac - zar je to smisao restrukturiranja", upitala je Glavak.

Veber: Problem s naplatom od velikih izdavača


Govoreći o teškoćama s kojima se Hina danas susreće, Veber je upozorio na probleme s naplatom od velikih izdavača, visoki PDV i druge. "Najveći problem u ovom je trenutku to što je Hini proračunom za 2014. odrezano pet milijuna kuna, odnosno 23 posto ukupnog proračuna", rekao je Veber dodajući kako, s obzirom na obećanje Ministarstva kulture, vjeruje da će taj novac biti vraćen agenciji.

"Institucije koje pokazuju dobre rezultate treba podržati", poručila je Marija Ilić (HSU). Za nju je, kaže, model restrukturiranja Hine "jedan je od najuzornijih jer je u kratkom vremenu postignut rezultat".

"Uspješno restrukturiranje? Iz ovoga što sam čuo samo je jedan dio djelatnika prebačen kod drugog proračunskog korisnika – iz lijevog u desni džep", odgovorio joj je Ivan Šuker (HDZ).

Da se Hina oporavlja smatra i Boris Blažeković (HNS). "Hina je godinama bila sustavno devastirana i svođena na prirepak tzv. važnih jakih medija", kazao je dodavši kako izvješće za 2013. pokazuje da se taj javni servis oporavlja.

HDZ-ovci su bili jednoglasni u mišljenju da Hina za Vladu u 2015. i 2016. ne postoji te su podsjetili da je u proračunu za 2014. za agenciju predviđen novac samo za devet mjeseci ove godine.

"U zemlji gdje se grebe na sve načine da se smanji rashodovna strana proračuna uvjeravati da će netko osigurati nove milijune za nekoga koga u projekcijama nema čista je iluzija", spočitnuo je Šuker vladajućima.

Glavak: Bojim se da će Hina doživjeti sudbinu Vjesnika

"Činjenica je da nema pozicije Hine u projekcijama i bojim se da će doživjeti sudbinu Vjesnika. Hina se ne može, kao što se to govorilo, financirati iz pristojbe i nemojte na to nasjedati", rekla je Glavak.

Poslovanje Hine u 2013. obilježio je proces restrukturiranja i financijske konsolidacije, te investiranje u njezin tehnološki napredak, uvelike zanemarivan proteklih godina, stoji u izvješću Upravnoga vijeća Hine.

Na kraju 2013. već su bili vidljivi učinci racionalnijeg poslovanja nove Uprave i restrukturiranja. Da nije bilo izvanrednog rashoda zbog sudske presude za spor star 13 godina, Hina bi godinu završila u plusu, i tako prekinula višegodišnji trend gubitaka u poslovanju. Ovako, financijska 2013. završena je s minusom od 479 tisuća kuna. Pritom valja uzeti u obzir da su u prošloj godini isplaćene otpremnine i smanjen broj zaposlenih za 20 posto te "očišćena" bilanca, pa se očekuje da se pravi pozitivni učinci pokažu u 2014., stoji u izvješću.

Osigurana Vjesnikova hemeroteka

U restrukturiranju je ukinut odjel HIB-Vjesnikova novinska dokumentacija. Analiza revizorske kuće potvrdila je da su se gubitci, generirani od 2009., u najvećoj mjeri odnosili na gubitke tog odjela. Zato je u sklopu restrukturiranja odlučeno da se napusti taj segment poslovanja, a Vjesnikov arhiv, radi zaštite tog kulturnog blaga, preseljen je u Hrvatski državni arhiv, čime se, dodatno, osigurala i javna dostupnost Vjesnikove hemeroteke, nakon što je dugi niz godina bila praktično nedostupna javnosti, navodi se u izvješću Upravnoga vijeća Hine.

Zastupnici su večeras, u gotovo praznoj sabornici, razmotrili i Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe.

Pročitajte više