Vlasnik Credo banke prodao potraživanje svog Alkoma i onda ga naplatio, a banci nije vratio ni lipe?!

Foto: Ilustracija

INSPEKTORI Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske prijavili su 59-godišnjaka iz Splita i 55-godišnjaka s područja Sinja kao odgovorne osobe trgovačkog društva iz Splita zbog niza kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave na štetu propale Credo banke.

Šteta je veća od 9,3 milijuna kuna i zapravo predstavlja potraživanja koja su osumnjičenici prodali banci. Unatoč dogovoru, potraživanja su kasnije sami naplatili te zadržali sredstva, umjesto da ih proslijede banci.

Kaznena djela su, navodi policija, počinjena od početka 2009. pa do sredine 2011. godine, dakle, svega koji mjesec prije no što je pokrenut postupak za likvidaciju Credo banke koju je godinama kao predsjednik Uprave vodio Šime Luketin, poznati Hajdukovac, koji je izabran i u Nadzorni odbor "bilih", ali se povukao nakon što su se otkrile brojne protuzakonitosti u banci.

Credo banka kao Vukovićeva "kasica prasica"

Premda policija nije navela identitet osumnjičenih, Index doznaje da su u pitanju čelnici poznate građevinske tvrtke Alkom, vlasnik Mirko Vuković i financijski direktor Zoran Mandac.

Pravi je vic što je Vuković i vlasnik propale Credo banke pa ispada da je oštetio vlastitu banku na teret vlastite tvrtke!

Drugim riječima, banka mu je služila kao "kasica prasica" za samoposluživanje bez ikakvih obaveza i odgovornosti. Ne čudi, stoga, da je prema nedavno dignutoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, Vuković s drugim vlasnikom Borisom Baračem te njihovim sinovima, članovima Kreditnog odbora te predsjednikom Uprave Luketinom oštetio Credo banku za nevjerojatnih 300 milijuna kuna. 

Ministar od formata: Grčiću propalo šest milijuna kuna Ekonomskog fakulteta u banci

Kao što je poznato, u Credo banci je propao novac brojnih poznatih sportaša poput Ivana Balića i Mikija Rapaića, ali i šest milijuna kuna splitskog Ekonomskog fakulteta kojeg je u tom trenutku vodio aktualni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Sportaši teško da su mogli znati kakvim se sve poslovnim metodama služe Vuković, Luketin i ostatak ekipe, ali od ministra Grčića ipak se očekivalo nešto više. Uzalud, čini se.

Pročitajte više