Vlasti BiH prozvane zbog nesposobnosti i tromosti za vrijeme poplava: Preko 500 prijava građana

Foto: FAH

TIJELA vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini pokazala su se nesposobnima i nespremnima odgovoriti kako bi pomogli građanima kada im je to najpotrebnije, a dokaz za to je sve što se zbivalo tijekom svibanjskih poslova u toj zemlji, upozorili su u srijedu iz bosanskohercegovačkog ogranka nevladine organizacije Transparency international (TI).

Predstavljajući rezultate analize o funkcioniranju vlasti u kritičnim svibanjskim danima kada je u BiH poplavljeno na tisuće stambenih i drugih objekata, glasnogovornica TI BiH Ivana Korajlić kazala je u Banjoj Luci kako su u toj organizaciji primili više od 500 prijava građana koji su se žalili na nesposobnost vlasti, ali i na nezakonitosti i loše postupanje pri raspodjeli pomoći.

Vlast nekoordinirana i spora

"Nije bilo nikakve koordinacije među administrativnim jedinicama i pokazala se ogromna sporost u donošenju odluka, zbog čega su na kraju trpjeli građani", kazala je Korajlić.

U TI-ju su zaključili kako je, uz nedostatak koordinacije među institucijama koje su se međusobno optuživale za političke opstrukcije, bila vidljiva i politizacija cjelokupnog procesa raspodjele sredstava i pomoći za poplavljena područja kroz međustranačke sukobe i korištenje pomoći za predizbornu promidžbu.

"Izlaz kojega su građani našli stoga je bio u njihovim osobnim inicijativama i međusobnoj solidarnosti", kazala je Korajlić.

Raspodjela pomoći provođena po sumnjivim kriterijima

Terensko istraživanje TI-ja ukazalo je na nejednak pristup evidentiranju pogođenih poplavama i pristigle pomoći, što je opet otvorilo sumnje u regularnost i objektivnost pri raspodjeli pomoći.


Pritužbe koje je primio TI odnosile su se na prodaju i krađu humanitarne pomoći, pristranost pri raspodjeli, neregularnosti prilikom procjene štete i dodjele kartica koje su osigurale vlasti Republike Srpske kao sredstva bezgotovinskog plaćanja materijala potrebnog za obnovu uništenih kuća i stanova.

Stradalima uz to nikada nisu bile osigurane informacije o tome tko točno ima pravo na pomoć i koji su kriteriji.

Posebni zakoni doneseni netransparentno

TI ocjenjuje kako su i posebni zakoni na razini entiteta, onaj o fondu solidarnosti u RS te relevantni zakoni u FBiH, doneseni na krajnje netransparentan način.

TI BiH je proslijedio 23 prijave građana o nezakonitostima državnim tijelima i policiji, no tek je nekoliko takvih prijava dospjelo do tužiteljstava.

 

Pročitajte više